Institucije Republike Srpske odbacile su zaključke Anketnog odbora Narodne skupštine, formiranog da sagleda činjenice u slučaju stradanja Davida Dragičevića u Banjaluci.

Zaključci su, tvrde, neutemeljeni i ispolitizovani, a Odbor je izašao izvan okvira koji mu je dala Narodna skupština.

Anketni odbor Parlamenta Srpske, nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i sprovedene radnje Tužilaštva, kategoričan je glavni okružni tužilac. Ističe, odbor ne može da procjenjuje ni radnje dokazivanja, niti da određuje pravnu kvalifikaciju.

“Tužilaštvo postupa i preduzima radnje i mjere sa ciljem utvrđivanja pravno relevantnih činjenica bitnih za razjašnjenje uzroka smrti Davida Dragičevića. U dosadašnjem radu u konkretnom predmetu, nije bilo propusta postupajućih tužilaca, a o tome da li je bilo propusta u radu, može isključivo da utvrđuje Ured disciplinskog tužioca pri VSTS BiH”, istakao je Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Ministar Dragan Lukač upozorava da je Anketni odbor, na čelu sa Branislavom Borenovićem, preglasavanjem donio Zaključke koji nisu zasnovani na dokazima i predstavljaju političke stavove opozicionih poslanika u odboru.

“Anketni odbor, na čelu sa Borenovićem, zloupotrijebio je i ignorisao zaključak VSTS BiH, kojim su upozoreni da odbor nema ovlašćenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva i tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja. To znači da su mogli da se bave samo pitanjem da li je policija radila po naredbi tužioca ili nije. Ako jeste, kao što je bilo u ovom slučaju, nisu mogli ulaziti u dalju ocjenu provedenih istražnih radnji”, naveo je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Uprkos svemu, kaže Lukač, odbor je nastavio da se bavi istragom slučaja, a većina pitanja, dodaje, bila je upućena s namjerom da bi se bespravno upustili i u kvalifikaciju djela, iako to Tužilaštvo još nije uradilo. Naglašava, bez ijednog dokaza optužuju MUP i Tužilaštvo za propuste i pokušavaju da podriju povjerenje građana u institucije.

“Nastavljaju da svojim zaključcima vrše neprimjerene napade na slobodu medija i da se miješaju u uređivačku politiku RTRS-a i SRNA-e. Pozivanje institucija da djelovanje vrate u okvire Ustava i Zakona, bez dokaza da je urađeno nešto van tih okvira, još jedan je u nizu neprimjerenih zaključaka i napada u cilju urušavanja institucija Srpske od neodgovornih opozicionih političara”, rekao je Lukač.

Radio-televizija Republike Srpske najodlučnije odbacuje navode iz zaključaka Anketnog odbora, u kojim se izvještavanje RTRS-a, u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, kvalifikuje kao neprimjereno, neobjektivno i tendenciozno. U saopštenju uređivačkog kolegijuma navedeno je da je RTRS o ovom slučaju izvještavala nepristrasno i objektivno. Paušalnim i neutemenjenim smatra navode o ignoratskom stavu prema svakodnevnim okupljanjima građana, budući da je RTRS prenosio sve relevantne informacije u vezi sa pomenutim slučajem.

“RTRS kao javni emiter, prenosila je i stavove zvaničnih organa i institucija o pomenutom slučaju, vodeći računa o činjenici da je istraga o ovom slučaju u toku i da bi preuranjeno objavljivanje neprovjernih i nezvaničnih informacija moglo da ugrozi istragu i izazove konfuziju u javnosti. Podsjećamo članove Anketnog odbora da profesionalno i objektivno informisanje za sve medije predstavlja isključivo prenošenje informacija institucija koje su direktno uključene u istragu. Zbog svega navednog, Uređivački kolegijum RTRS smatra da zaključci Anketnog odbora, predstavljaju politički pritisak na uređivačku politiku i institucionalnu autonomiju, s ciljem diskreditacije RTRS-a u javnosti”, navedeno je u saopštenju.

I Uređivački kolegijum Srne kategorično odbacuje pokušaje, kako navode, pojedinih članova Anketnog odbora, da koriste ovu medijsku kuću u dnevnopolitičke svrhe.

Srna ne želi i neće dozvoliti da bude sredstvo u politizaciji ove tragedije u kojoj je izgubljen jedan mladi život. Svi njeni zaposleni, kao dobronamjerni građani Republike Srpske, žele da ova tragedija dobije epilog u institucijama Srpske”, istaknuto je u saopštenju.

Struka upozorava da Anketni odbor ne može da zamijeni republičke institucije. Navode da ovaj odbor može samo da kritikuje, ali ne i da uzima njihove nadležnosti.

“Smatram da je ovo pokušaj opozicionih stranaka da destabilizuju institucije, znamo da nema nikakvog valjanog osnova za to. Rješenja treba isključivo tražiti u postojećim državnim organima i njihovim nadležnosti. Na kraju, sam parlament će se izjasniti o prijedlozima Anketnog odbora”, istakao je Radomir Lukić profesor ustavnog prava.

“Oni su uzeli mandat da sprovode istragu, da donose zaključke o kvalifikaciji krivičnog djela, pa da čak utvrđuju greške učesnika u ovom postupku, predlažući njihovu smjenu. To nije posao Anketnog odbora niti je to posao bilo koga izvan Okružnog tružilaptva koje je nadležno da vodi istrage”, kaže Krstan Simić advokat.

Podsjećamo, Anketni odbor u zaključcima je konstatovao da postoji osnovana sumnja da je 21-ogodišnji David Dragičević ubijen. Odbor traži odgovornost za čelnike: MUP-a, Zavoda za sudsku medicinu i postupajuće tužioce – zbog navodnih propusta u istrazi. Za ovakve zaključke glasala su četiri opoziciona poslanika, dok je Drago Kalabić iz SNSD-a bio suzdržan.

RTRS