Uređivački kolegijum Novinske agencije Republike Srpske “SRNA” kategorično odbacuje pokušaje pojedinih članova Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine Republike Srpske radi sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, da koristi našu medijsku kuću u dnevnopolitičke svrhe, pa tako i njeno zlonamjerno uvlačanje u ovaj tragični slučaj.

Smatramo neprimjerenim izjave pojedinih članova ovog odbora koji olako i zarad svojih interesa javno etiketiraju i svakodnevno prozivaju Novinsku agenciju “SRNA”, jednu od najznačajnijih institucija Republike Srpske.

U vezi sa ocjenom Anketnog odbora da je izvještavanjem sa konferencije za novinare od 26. marta “SRNA prekršila sva pravila tačnog i fer izvještavanja”, želimo da naglasimo da su Uređivački kolegijum i generalni direktor Agencije “SRNA” dovoljno kompetentni da utvrde da li je izvještaj naših novinara tačan ili ne, tako da nije potrebno da prilikom ocjene njihovog rada konsultujemo političare.

Propusti novinara u izvještavanju sa konferencije za novinare od 26. marta su utvrđeni i preduzete su mjere prema svim akterima koji su učestvovali u emitovanju te vijesti.

Uređivački kolegijum Agencije “SRNA” podsjeća da ovo nije prvi put da se naša medijska kuća i njeno ime zloupotrebljavaju u svakodnevnoj političkoj retorici i ubiranju sitnih političkih poena, ali je žalosno da se koristi i uvlači čak i u jednu porodičnu tragediju.

“SRNA” ne želi i neće dozvoliti da bude sredstvo u politizaciji ove tragedije u kojoj je izgubljen jedan mladi život, a svi njeni zaposleni kao dobronamjerni građani Republike Srpske žele da ova tragedija dobije epilog u institucijama Srpske.

RTRS