Republika Srpska i BiH nemaju kapaciteta da riješe problem migranata, jer i same nisu riješile pitanje kolektivnih centara i javnih kuhinja koji su nastali kao posljedica rata. Ovo je izjavio lider DNS-a, Marko Pavić, govoreći za program Radija Republike Srpske.

at koji je zahvatio ove prostore ranih devedesetih ostavio je velike posljedice koje se vide i danas, ocjenjuje Marko Pavić.

On je objasnio da i 23 godine poslije rata postoje mnogi kolektivni centri i ljudi koji nisu riješili stambeno pitanje i da je nerealno govoriti o tome da Srpska i BiH imaju kapaciteta da obezbijede sve životne uslove za migrante kojih je sve više na ovim prostorima.

“Republika Srpska i BiH nisu osposobljene da prime migrante. Zemlja u kojoj u svakoj opštini ima kolektivni centar, jer nije riješila pitanje izbjeglica, da riješi smještaj migranata je apsurd”, smatra Pavić.

Pavić je ocijenio i rad Anketnog odbora naglašavajući da tu politici nema mjesta. On je objasnio da razumije bol Davidovih roditelja i same građane.

“Anketni odbor bi mogao da raspravlja samo o eventualnim greškama institucija Srpske, a ne o tome da li je bilo ubustvo, samoubistvo ili zadesna smrt, jer to radi isključivo tužilac. Umjesto da Anketni odbor unosi mir, oni će samo dodatno zakomplikovati situaciju i unijeti sve u sferu politike”, zaključio je Pavić.

Govoreći o političkim odnosima i atmosferi u BiH, o kojima je juče raspravljao i Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira i na sjednici apostrofirano pitanje legalnog naoružavanja policije Srpske, Pavić je ocijenio da je i to pokazatelj nebalansiranog odnosa u BiH i problematizovanja svega što ima veze sa Republikom Srpskom.

Kada je riječ o ekonomskom razvoju, Pavić smatra da to podrazumijeva obezbjeđivanje stabilnog političkog ambijenta, a ne, kako je rekao, krize na nivou BiH u posljednje dvije godine, zbog čega su izostale brojne investicije. On je dodao da je neophodno očuvanje i prirodnih resursa i da je zbog toga DNS bio protiv prodaje rudnika željezne rude Ljubija, posebno, ako kupci nisu iz te oblasti.

“DNS prihvata da se proda rudnik, ali onome ko će nastaviti da kopa rudu i nastaviti tradiciju rudarenja, a to treba biti neko ko ima godišnji prihod od rudarenja 100, 200 miliona ili više”, poručio je Pavić.

Govoreći o opštim izborima u oktobru, predsjednik DNS-a je naglasio da Zapad ponovo nasilno želi da usvoji neka rješenja i to bez stava sva tri konstitutivna naroda.

Pavić je istakao i da na oktobarskom izborima očekuje najbolje rezultate do sada: sto hiljada glasova, od 12 do 15 poslanika u NS RS i dva poslanika u Parlamentu BiH. Kompletan razgovor sa liderom DNS-a, Markom Pavićem možete poslušati danas od 17 časova u emisiji “Otvoreno rečeno”, Radija Republike Srpske, koju uređuje i vodi Radovan Marčeta.

RTRS