I dok je davao izjavu u Americi, iz manastira su mu slali poruke i obaveštavali ga kako neki Albanci divljaju automobilom pored crkve i puštaju glasnu muziku

Sofronije je američki monah koji živi u malom manastiru na Kosovu. Otišao je u Ameriku i ispričao sve o svom manastiru, ali i situaciji u južnoj srpskoj pokrajini. Istakao je da je pristisak na Srbe ogroman i da su provokacije od strane muslimanskog stanovništva sve češće.

– Mislim da to uglavnom dolazi od nezadovoljnog albanskog stanovništva. Kada su se oslobodili Srba, njihova zemlja je sada siromašnija i gora nego što je bila ranije. Zbog toga postaju još veći nacionalisti – istakao je monah Sofronije za “Orthochristian”.

Kako kaže, u sve to je umešana i politka, ali ne želi da se meša u to. Nedavno je doživeo i jednu neprijatnost kada je sa još jednim monahom otišao u prodavnicu.

– Kada sam izašao iz radnje, policajci su vikali na monaha koji je bio sa mnom. Govorili su na albanskom jeziku, pa sam im se obratio na istom. Pitao sam ih u čemu je problem, pa su počeli i na mene da viču: “Imate li drogu u torbi? Da li imaš oružje? Prodaješ li drogu i oružje?” Kada sam im rekao da nemam, odmah su mi tražili dokumentaciju. Hteli su i u stanicu da nas šalju. Kada sam izvukao svoj američki pasoš, odmah su mi rekli: “Izvinite. Sve je u redu, možeš da ideš.” – istakao je monah.

Monah se nada da će američki narod shvatiti kakav je to život hrišćana Foto: draganacmonastery.com

Istakao je da to bila samo još jedna provokacija, jer ako su sumnjali da poseduje drogu, zašto su ga pustili kad je pokazao američki pasoš? Kasnije su maltretirali drugog monaha koji je Srbin. Uspeo sam da im objasnim da ih ne razume, pa su nas nakon nekog vremena pustili da idemo.

– Pre nekoliko meseci ljudi su u prodavnici vikali: “Ubij Srbina!” Još strašnije je to što niko nije odreagovao, niko nije bio zabrinut. Pozvan sam na to suđenje, ali optuženi nije došao. Prema kosovskom zakonu morate imati srpskog tumača, a sud ga, navodno, nije mogao naći, iako su imali nekoliko meseci za pripreme. Ovi primeri pokazuju koliko dobro funkcioniše kosovski pravosudni sistem – dodao je monah.

Možete da nas progonite, oduzmete naše poslove i zemlju, ubijete ljude, ali na kraju, mi smo hrišćani Foto: draganacmonastery.com

I dok je davao izjavu u Americi, iz manastira su mu slali poruke i obaveštavali ga kako neki Albanci divljaju automobilom pored crkve i puštaju glasnu muziku. Kako kaže, niko im se ne može suprostaviti.

Monah se nada da će američki narod shvatiti kakav je to život hrišćana, i to u delovima gde dominiraju muslimani.

– Možete da nas progonite, oduzmete naše poslove i zemlju, ubijete ljude, ali na kraju, mi smo hrišćani. Nismo uplašeni jer imamo nadu u Hristu, imamo radost i sva blaga. Živimo u veoma teškim uskovima u kojima smo progonjeni, ali nismo poraženi – istakao je monah Sofronije.

Telegraf.rs