“Srpski narod u savremenim međunarodnim odnosima” bila je tema predavanja istaknutog diplomate i bivšeg ministra spoljnih poslova Savezne Republike Јugoslavije, Vladislava Јovanovića. U trebinjskom Muzeju Hercegovine, u organizaciji Udruženja Hercegovac, razgovarano je o interesima zapadnih sila na Balkanu, sudbini Kosmeta, ali i Dejtonskog mirovnog sporazuma i Republike Srpske.

Јovanović je istakao da je položaj srpskog naroda uvijek zavisio od interesa i uticaja velikih sila. On je naglasio da su Srbi trideset godina, tačnije, od raspada bivše Јugoslavije, izloženi negativnim ciljevima zapadnih sila i da zato moraju biti svjesni da im ta politika nije naklonjena.

– To ne znači da treba da ulazimo u sukobe sa njima ili da kvarimo postojeće odnose sa njima, ali moramo voditi računa da nas ne zavaravaju nekim glasovima i da nas ubjeđuju kako nas čeka topli zagrljaj ako krenemo u susret njima – kaže Јovanović.

Zapadne sile su upotrebom bespravne, ali i fizičke sile, priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova i time su, istakao je Јovanović, postigle svoj cilj. Sada im je potrebna saradnja Srbije.

– Za tu saradnju oni nude ništa ili vrlo malo. Mi nemamo interesa da im izlazimo u susret, nego imamo interesa da stvari prepustimo vremenu, ali ne beskonačnom, već određenom, čak predvidljivom. Tada će morati da shvate da sa nama ne mogu tako da razgovaraju, već da pregovaraju kao sa ravnopravnom legitimnom stranom – ističe Јovanović.

Јovanović se kratko osvrnuo i na položaj Republike Srpske, odnosno njen uticaj u savremenim međunarodnim odnosima. Pravo je pitanje, dodao je, kakva je sudbina Dejtonskog sporazuma, kao međunarodnog mirovnog ugovora, odnosno, da li neko hoće da ga krši i ruši.

RTRS