Od devet časova, prijedorski osnovci mogu da se upišu u srednju školu. Međutim, prva dva dana upisa, prijave mogu podnositi samo učenici sa 60 i više bodova. Sljedeće sedmice, pravo upisa imaće svi đaci koji su uspješno završili osnovnu školu.

Za sada, najveća zainteresovanost je za medicinsku struku. Pred vratima prijedorskog srednjoškolskog centra, gužva od ranog jutra.

“Planiramo upisati tri odjeljenja iz struke zdravstva. To su medicinski tehničar, farmaceutski tehničar i fizioterapeut, i jedno odjeljenje iz opstalih grupa”, rekao je Aleksandar Miljeđić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

Opšti i društveno jezički smjer više nisu jedini u prijedorskoj gimnaziji. Od ove godine tu je i računarsko – informatički smjer.

“Na to smo se odlučili zbog toga što posljednjih nekoliko godina imamo smnjen broj učenika, pitamo se da li je to zbog zainteresovaniosti ili se odnosi na tržište rada”, kaže Radmila Bijelić, direktor gimnazije “Sveti Sava” Prijedor.

Planom upisa, šest srednjih prijedorskih škola, može da upiše četiri odijeljenja od po 24 učenika.

“Škole su dužne da do deset časova u četvrtak istaknu rezultate prvog kruga junskog upisa. Sljedeće nedjelje 18. juna, tri dana počinje borba za sve ostale učenike”, navela je Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola grada Prijedora.

U prijedorske srednje škole ove godine, planiran je upis, 581 učenika. Školarci koji ne uspiju upisati željenu školu, mogu to učiniti 4. jula, kada počinje drugi krug upisa u prijedorske srednje škole.

RTRS