Predstojeće Opšte izbore u BiH, osim raznih međunarodnih organizacija, nadgledaće i četrdesetak britanskih obaveštajaca kako bi se spriječilo mješanje Rusije u izborni proces. Ovo tvrdi ugledni britanski časopis “Tajms” pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane Velike Britanije koje je unapred objavilo izvode iz obraćanja britanskog ministra Gevin Vilijamson na sastanku čelnika NATO u Briselu.

“Tajms” navodi da je on na tom skupu potvrdio važnu ulogu Velike Britanije u evropskoj bezbjednosti.

“Ovo razmještanje pokazuje našu predanost da obezbijedimo da izbori u Bosni i Hercegovini budu slobodni i pošteni i da se održe bez ometanja zloćudnih spoljnih uticaja. Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na Zapadnom Balkanu i diljem Evrope – rekao je britanski ministar prije drugog dana sastanka u sjedištu NATO.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, te trupe će doprinijeti “specijalističkom nadzoru i obavještajnoj radnoj grupi” koju čine saveznici EU i NATO i pokriće period uoči izbora, navelo je ovo ministarstvo. Predviđeno je da na Zapadnom Balkanu ostanu šest mjeseci, kao dio misije od 600 članova EUFOR pod nazivom “Operacija Altea” kojom komanduje NATO.
Ambasada Velike Britanije u BiH odmah je demantovala pisanje “Tajmsa”, ali samo u deijlu zbog čega njeni “obavještajci” stižu u Bosnu.

Za profesora Predraga Ćeranića, dekana Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, pisanje “Tajmsa” uopšte ne iznenađuje.

“Prije četiri mjeseca sam u tekstu “Briti ne mirišu ni velike ni male Ruse” objelodanio upravo ovakav scenario. Zato mi je bilo sasvim jasno da će se predstojeći izbori na svaki način iskoristiti za obračun sa Srbima. Za Britance, koji žele da povrate svoj uticaj na Balkanu, Srbi su, nepokoran narod kojima suštinski ne vjeruju. Zato je osnovna platforma Velike Britanije za prostor Zapadnog Balkana da Srbi ni po koju cijenu ne smiju biti ni ekonomski, vojni ili politički faktor. Zbog toga se na svaki način i opstruiše politika Aleksandra Vučića prema Kosovu, ali i predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je ključna figura za Srbe preko Drine – ističe za “Vesti” Ćeranić.

On objašnjava da je još sredinom februara ove godine bilo sasvim jasno da će Britanija pokušati da se na svaki način umiješa u izborni proces u BiH.

“Tada je u posjetu Srbiji stigao šef britanske tajne službe Aleks Јanger, pa je logično pitanje bilo zbog čega se sastao sa predsjednikom Srbije, kada je uobičajena praksa da se susreće sa svojim kolegama iz Službe. Sasvim je jasno da je želio lično da prenese ne samo poruku da Britanija ne odobrava veći upliv ruskog uticaja i na Srbiju i na Republiku Srpsku, a zatim i kako bi obavjestio Vučića da će na osnovu odluke britanske vlade oko 600 pripadnika elitne specijalne jedinice SAS biti stacionirano na aerodromu kod Tuzle, a faktički sa zaduženjem da u slučaju etničkih napetosti budu raspoređeni duž granice između BiH i Srbije – ističe profesor Ćeranić.

Kapija Istoka i Zapada
Profesor Predrag Ćeranić ističe da veće uplitanje Velike Britanije, posebno njenih tajnih službi, u dešavanja na Balkanu treba posmatrati kroz prizmu narastajućeg uticaja koji u ovom dijelu Evrope imaju Turska, Kina i Rusija.

“Prostor Balkana je tradicionalno kapija između Istoka i Zapada, pa otuda tako treba i posmatrati aktuelne događaja. U Turskoj počinje izgradnja Јužnog toka, a istovremeno Kina, kroz revitalizaciju novog Puta svile, takođe osnažuje prisustvo na Balkanu. Da bi se zaustavilo njihovo jačanje, stvaranje haosa je uvijek dobar izbor. Uostalom, Velika Britanija svoje vjekovno kolonijalno carstvo uspješno održava upravo zahvaljujući tajnim aktivnostima, dobrim analizama prilika i procjenama”, ističe Ćeranić.

Demanti ambasade
U demantiju Ambasade Velike Britanije u BiH navodi se da priključenje britanskih trupa misiji EU i NATO u Bosni nije usmjereno protiv Rusije, već je reakcija na zahtev operativnog komandanta EUFOR.

“Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo je na zahtev operativnog komandanta EUFOR za upućivanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unaprijedili kapaciteti EUFOR za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini”, piše u saopštenju ambasade.

Izvor: Vesti online