Grupa slovenačkih državljana uhapšena je u centru Banjaluke zbog vandalizma i narušavanja reda i mira, saznaje Srpskainfo.

Slovenci Janik G. Gregor B. i Miha P. u blizini sjedišta Policijske uprave Banjaluka, prevrtali kontejnere, polomili žardinjere, a dalje nasilničko ponašanje spriječeno je zahvaljujući brzoj intervenciji policije.

-Sve se odigralo u centru grada, na potezu od Bulevara do Okružnog suda Banjaluka, odnosno sjedišta banjalučke policije. Trojica mladića koji su bili u vidnom alkoholisanom stanju, prvo su uzeli kontejner, dovukli ga na ulicu i prevrnuli, nakon čega je i smeće završilo na ulici. Nakon toga su izvrnuli i nekoliko betonskih žardinjera. Građani su to vidjeli i prijavili policiji koja je došla u rekordnom vremenu – izjavio je izvor iz Policijske uprave Banjaluka.

Ponašanje Slovenaca šokiralo je građane.

– Čovjek bi očekivao da su ti Slovenci kulturan narod, možda one starije generacije i jesu, ali ova omladina što dođe sa vremena na vrijeme u Banjaluku, pa ponašaju se kao divljaci. Ne znam da li je to zato što su neiživljeni ili u svojoj zemlji ne smiju ni glas povisiti pa se onda oslobode kada dođu kod nas. Svejedno, ovakvo ponašanje se ne smije tolerisati i trebalo bi ih najstrožije kazniti za primjer ostalima koji imaju namjeru raditi iste vandalizme – izjavila je Banjalučanka koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da im je prijavljeno nasilničko ponašanje grupe slovenačkih državljana koji su boravili u Banjaluci.

-Policija je 8. juna oko jedan čas iza ponoći uhapsila trojicu državljana Slovenije. Nakon hapšenja, procesuirani su zbog počinjenog prekršaja i izrečene su im novčane kazne – naveli su juče iz Policijske uprave Banjaluka.

Podsjetimo i u januaru ove godine, nakon proslave Nove godine u Banjaluci, grupa turista iz Slovenije, demolirala je novoizgrađeni paviljon u Studentskom centru “Nikola Tesla” gdje su bili smješteni.

Slovenci su bili u komercijalnim sobama, koje se gostima izdaju po cijeni hostelskih soba.

Grupa slovenačkih turista stigla je pred proslavu Nove godine, a na njihovo bahato ponašanje požalili su se prvi studenti, koji su bili svjedoci njihovog iživljavanja.

Pored demoliranja paviljona, vandali iz Slovenije su nasrtali i lupali na vrata soba u kojima su bili smještene studentkinje.

-Ovo je sramota. Ako su došli u provod treba im staviti do znanja da ne mogu raditi šta hoće. Nama stanarima se skreće pažnja na glasniju muziku ili da tiše pričamo ako se kasno noću skupimo kod nekog u sobi, dok su oni cijelu noć urlali kao životinje. Lupanje inventara je prevršilo svaku mjeru – ispričala je tada studentkinja.

Za dlaku je izbjegnut i fizički sukob studenata koji su ostali za novogodišnje praznike u Banjaluci i vandala iz Slovenije.

Prekršajne kazne

U skladu sa važećim Zakonom o narušavanju reda i mira za vandalsko ponašanje mogu se izreći prekršajne novčane kazne do maksimalnih 10.000 maraka. Ukoliko strani državljanin ne uplati odmah kaznu, ona će se zamijeniti zatvorskom po “tarifi” 100 maraka za dan zatvora.

Srpskainfo