Važno je da od još najranijeg djetinjstva počnete da stičete povjerenje svog djeteta

Koliko vremena nakon posla provedete sa detetom? Tehnički, potrebno je samo 30 minuta da pripremite večeru, oko 15 minuta da mu pročitate priču pred spavanje i samo trenutak da ga poljubite za laku noć.

Međutim, prema stručnjacima, između svih ovih perioda postoje 3 minuta koja mogu biti najvažniji deo dana. Psiholog Natalija Sirotič objašnjava da će pravilo od 3 minuta razviti poverenje vašeg deteta čak i u periodu kada su tinejdžeri.

Pravilo od 3 minuta:

Ovo pravilo kaže da morate svakodnevno upoznavati svoje dete, kao da ga niste videli dugo. Veoma je važno da budete na istom nivou kao i da stvari sagledavate iz dečje perspektive. Uvek zagrlite dete i pitajte ga kako je provelo dan. Posebno je važno poštovati ovo pravilo kada pokupite dete iz vrtića, škole ili kada se vratite kući sa posla.

Foto: Pixabay.com / Važno je da naučite svoje dete da razgovara sa vama

Zašto je to važno?

Prema psihologu Sirotič, tokom prvih minuta kad vidite svoje dete, ono vam govori sve informacije koje može da zapamti. Posledice ignorisanja pravila od 3 minuta se mogu razlikovati u zavisnosti od karaktera vašeg deteta. Neko ko nema šansu da sve govori roditeljima, kasnije neće pričati o vrlo važnim stvarima, neke činjenice će se činiti kao da nisu dovoljno važne da bi se o njima razgovaralo. U ovom slučaju, roditelji mogu propustiti mnogo važnih stvari.

Dodatne preporuke:

Važno je napomenuti da pravilo od 3 minuta ne znači da treba da povedete samo 3 minuta dnevno sa detetom. To samo znači da morate provesti 3 minuta sa detetom odmah nakon što ga vidite nakon posla, da biste mogli da čujete sve što je važno za vaše dete.

Foto: Pixabay.com / ovo pravilo ne znači da treba da povedete samo 3 minuta dnevno sa detetom

Takođe, kako biste postigli nivo potpunog razumevanja sa vašim detetom, možete pratiti ove preporuke od psihologa Sirotič:

1. Svakog dana provedite malo vremena da biste uradili nešto zajedno sa svojim detetom.

2. Neka deca razumeju da ih slušate. Na primer, ponovite informacije koje ste čuli od deteta da biste bili sigurni da ste sve dobro shvatili.

3. Ne glumite lažno uzbuđenje.

4. Malo kasnije se vratite na prethodni razgovor sa detetom, stavite mu do znanja da se sećate o čemu ste razgovarali.

5. Izbegavajte dugotrajne i beskorisne argumente čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom detetu: “OK, razumem da se ne slažeš sa mnom.”

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)