Udžbenik Endru Hejvuda „Politika“, koji se koristi na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, zbog jedne odrednice u tekstu je izazvao veliki revolt na društvenim mrežama.

Govoreći o nastanku Jugoslavije, koju su „mirotvorci u Versaju vidjeli kao ‘zemlju Slavena’“, kao i događajima iz 90-ih godina 20. vijeka, Hejvud je zaključio da je „raspad Jugoslavije jasno pokazao da je svaka od republika koje su je činile i same bile etnički mozaik“.

Sve bi bilo u redu da je stao na ovome. Hejvud, međutim, ide korak dalje, napisavši: „I kao što su nacisti, a kasnije bosanski Srbi, shvatili, jedini siguran način da se stvori politički i kulturno jedinstvena nacionalna država jeste program etničkog čišćenja“, pri čemu su posljednje dvije riječi boldovane.

Zanimljivo je da na društvenim mrežama tvrde kako sporna rečenica nije stajala u udžbeniku koji se koristio prije 10-ak godina na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, te da Hejvud u originalu samo jednom spominje Srbe, i to „vrijednosno neutralno“.

View image on Twitter

View image on TwitterU izdanju koje se koristi u Sarajevu, kako tvrdi drugi korisnik Twittera, Srbi se pominju tri puta u dijelu ekspanzionistički nacionalizam, „u kontekstu etničkog čišćenja i krivca za sukobe 90-ih, bez riječi o ostalima“.

Udžbenik se, inače, koristi u drugoj godini studija, kao obavezna literatura u predmetu Savremena politologija, na odsjeku Politologija, usmjerenje Upravljanje državom. Izdala ju je beogradska izdavačka kuća „Clio“.

Srpskainfo