epa000502057 Palestinian masked Islamic Jihad militants pray during a demonstration in the Jabaliya refugee camp, Gaza Strip, Friday 12 August 2005. Israel will begin removing Jewish settlers from the Gaza Strip and part of the West Bank next week under Prime Minister Ariel Sharon's plan to 'disengage' from conflict with the Palestinians. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Odluka austrijskih vlasti da protjeraju nekoliko desetina bizarnih likova s dugim bradama, skraćenim pantalonama i mentalnim sklopom iz srednjeg vijeka, predstavlja primjer kako se jedna organizovana pravna država rješava tipova koji su ocijenjeni kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti.

E, sad, logikom iritantnih zaštitnika svih mogućih ljudskih i životinjskih prava, odluka Austrijanaca da otkažu gostoprimstvo individuama koje ni na koji način ne doprinose razvoju civilizacije, već, naprotiv, prilično otvoreno rade o glavi onima koji ne dijele njihov svjetonazor i vjerski fundamentalizam, predstavlja pravu katastrofu.

Oni razumni će, s druge strane, vjerovatno grozničavo gristi nokte zbog same činjenice da će pojedini desperadosi iz Austrije biti deportovani u BiH. A u ovoj zemlji, blago nama, i dalje postoje pravi netaknuti vehabijski rajevi – od Gornje Maoče do Ošvi. U tim bajkovitim komunama zastave terorističkog ISIS i dalje se znaju zavijoriti s kuća miroljubivih mještana, koji vole da povremeno skoknu do Sirije. Dok su ovdje, ti isti ne poštuju ovozemaljske zakone niti djecu šalju u državne škole.

Zbog svega navedenog, Muhamedu Porči i njegovim jaranima, koje je Kurc namjerio da nogira nazad u Bosnu, povratak u rodni kraj ne bi trebalo da bude pretjerano stresan. Nije da nemaju gdje da budu. Njihov dolazak biće mnogo stresniji za ogromnu većinu normalnih ljudi koji su priželjkivali da nam se takvi gastarbajteri nikad ne vrate.

Srpskainfo