epa05151234 Croatian soccer club GNK Dinamo Zagreb's executive director Zdravko Mamic gestures as he announces his resignation during a press conference in Zagreb, Croatia, 09 February 2016. Croatian anti-corruption authority Uskok extended the investigation against Mamic for illegal withdrawal of at least 70 million Croatian Kuna (9.1 million euro) from Dinamo Zagreb, Croatian media reports claimed on 08 February 2016. EPA/ANTONIO BAT

Pripadnici SIPA u BiH uhapsili su Zdravka Mamića, bivšeg izvršenog direktora zagrebačkog kluba “Dinamo”, saznaje Srpskainfo.

Međunarodnu potjernicu za Mamićem, koji je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na šest i po godina zatvora zbog zloupotreba u klubu,, raspisao je Županijski sud u Osijeku.

Kako prenosi “Žurnal” Mamić je uhapšen na području Međugorja.

Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića prvostepeno osudio na šest i pol godina zatvorske kazne, raspisao je domaću i međunarodnu potjernicu te izdao poseban nalog za njegovo hapšenje na području zemalja Evropske unije. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim tvrdnjama u medijskim istupima, on posjeduje uvjerenje o državljanstvu BiH na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobijanje svih bh dokumenata.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina ima sa Hrvatskom potpisan ugovor po kojem je u nekim slučajevima moguće izručenje osoba po potjernici iz Hrvatske, moguća je i obnova postupka pred ovdašnjim sudom ili izdržavanje zatvorske kazne u BiH, ali sve zavisi od vrste krivičnog djela kao i vremena njegovog izvršenja. Sporazum između dvije zemlje potpisan je 2012. godine, a Mamić se tereti za djela iz 2008. i 2009.godine, pa bi prema tumačenjima pojedinih pravnih stručnjaka to značilo da on ne može biti izručen Hrvatskoj.

Pored Zdravka Mamića osuđeni su njegov brat Zoran Mamić (4 godine i 11 mjeseci), potom poreznik Milan Pernar (4 godine i 2 mjeseca) te bivši direktor NK Dinamo Damir Vrbanović (3 godine) koje je Ured za suzbijanje korupcije i orrganizovanog kriminala (USKOK) teretio za utaju poreza i skrivanje za više od 15 miliona eura.

Srpskainfo