Ljudi s određenim vrstama osobnosti su skloniji nevjeri od drugih, kaže dr. Kenet Pol (Kenneth Paul) Rosenberg, američki psihijatar s 20 godina iskustva u liječenju seksualnih problema.

O toj temi napisao je i knjigu “Infidelity: Why Men and Women Cheat” (Nevjernost: Zašto muškarci i žene varaju).

– Moji pacijenti, koji se bore s nevjernošću, dolaze iz različitih društvenih okolnosti i situacija – imaju različite seksualne orijentacije, različitih su dobnih skupina i različitih su vjerskih, rasnih te društveno-ekonomskih skupina – kaže dr. Rosenberg, a prenosi Daily Mail.

 Tri odrednice varanja

– Tokom više od dvije decenije u praksi sam našao tri glavna čimbenika koji određuju preljubničko ponašanje – dodaje.

Psihologija – um koji ste razvili kroz formativna iskustva koja su u vas usadila određene načine razmišljanja o svijetu, vašem mjestu u njemu i kako razmišljate o sebi u kontekstu seksa i romantike.

Kultura – okruženje oko vas, s različitim porukama o seksu, ljubavi i preljubu – koje informira vaše mišljenje o tome i mogućnostima za nevjernost.

– Bazirano na studijama, procjenjujem da postoji gotovo 50 posto onoga što razlikuje preljubnike od onih koji to nisu, a ima veze s biološkim razlikama u kemikalijama njihovog mozga. To znači da više od polovice onoga što čovjeka vodi u preljub ima veze sa okolinom i vlastitom psihologijom – objašnjava ovaj stručnjak.

Dodaje kako je najznačajniji okolišni uzrok činjenica da možemo varati. Što je to lakše učiniti, veća je šansa da će netko to i napraviti.

7 tipova osobnosti najsklonijih preljubu

– Kada je u pitanju psihologija varalica, najveći faktor koji ljude tjera na lutanje je osjećaj da imaju na to pravo ili da zaslužuju varati. Istraživanje i kliničko iskustvo identificirali su određene osobine ličnosti koje se mogu povezati s takvim osjećajima – kaže dr. Rosenberg.

Narcisoidnost – osjećaj zadovoljstva sam sa sobom i stavljanje svojih potreba na prvo mjesto.

Nedostatak empatije – nemogućnost stavljanja sebe u poziciju svojeg partnera.

Grandioznost – precjenjivanje svojih sposobnosti, osobito seksualne i potreba potvrđivanja sebe kao vještog ljubavnika.

Impulzivnost – donošenje važnih odluka koje nose velike posljedice, na brzinu.

Želja za uzbuđenjem – doživjeti nešto novo, potraga za novim uzbuđenjima.

Izbjegavanje privrženosti – strah od obveza.

Samodestruktivnost ili mazohizam.