Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić očekuje da će DNS na predstojećim opštim izborima u BiH osvojiti oko 100.000 glasova, odnosno da će imati 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te dva poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pavić očekuje pobjedu koalicije SNSD-DNS-SP na svim nivoima, a najveći izborni iskorak DNS-a na području Romanije, regijama Banjaluka, Bijeljina i Doboj, te tradicionalno dobre rezultate u Prijedoru, Zvorniku i Trebinju.

– Ovo je realna procjena koja je zasnovana na rastu kojeg imamo sve ove godine – rekao je Pavić.

Govoreći o položaju DNS-a u vladajućoj koaliciji, Pavić je naveo da je DNS pokazao i dokazao da nije istomišljenik sa koalicionim partnerima, nego da im je najvažnija Republika Srpska, a ne fotelje i pojedinci.

Pavić je istakao da će se u kampanji DNS fokusirati na ekonomska pitanja, jer su ona suština za ostanak građana u Republici Srpskoj, dodajući da bez jače ekonomije i privrednih giganata nema napretka.

– DNS se zalaže za održivi koncept ekonomije. Želimo da svaka regija od resursa koje ima napravi jako, stabilno preduzeće, jer kad imate dovoljno sirovine, koja je osnov velikog preduzeća, imate i sigurna radna mjesta – rekao je Pavić.

Podsjeća da su 2003. godine, kada je preuzeo predsjedavanje DNS-om, imali ambiciju da budu treća stranka po snazi u Republici Srpskoj, a danas pretenduju da budu druga stranka u Srpskoj, čime su zacrtani cilj, ne samo ostvarili, nego i premašili.

Nema uspjeha u politici bez mladih i obrazovanih ljudi

Pavić je istakao da nijedna politička partija ne može uspjeti bez mladih i obrazovanih ljudi koji treba da budu nosioci aktivizma u Republici Srpskoj.

Uručujući diplome polaznicima prve generacije Političke akademije DNS-a, Pavić je rekao da će oni biti nosioci aktivizma u stranci, ali i u Srpskoj.

Marko Pavić uručio diplome polaznicima Političke akademije DNS (foto: facebook.com/mladidns)

Marko Pavić uručio diplome polaznicima Političke akademije DNS (foto: facebook.com/mladidns)

– Željeli smo mlade naučiti svemu sa čime se čovjek u političkom životu Srpske može sretati i mislim da su to oni uspješno savladali. Pored novih znanja i vještina iz ustavnog uređenja, političkog života, i svega što građane interesuje, mladi iz pet gradova su se družili i zajednički će nastaviti provoditi politiku DNS – rekao je Pavić.

Član Predsjedništva mladih DNS-a Nikola Ćopić rekao je da je Politička akademija ispunila sva njegova očekivanja.

– Ovo je bila i jedninstvena prilika da se upoznam sa mladim članovima iz raznih krajeva Srpske, ali i da čujem predavanja iz svih oblasti, od prava, ekonomije, društva – dodao je Ćopić.

Protesti dobijaju političku dimenziju

Pavić je izjavio da nije protiv protesta, ali da je problem što oni dobijaju političku dimenziju i postaju, ne odraz građana, već političke volje određenih stranaka i pojedinaca.

Pavić je rekao novinarima u Banjaluci da oni koji nisu riješili probleme na legalan način, putem institucija, to žele riješiti putem protesta i ulice.

“Svaki bunt koji je odraz volje naših građana treba prihvatiti, odnosno prihvatiti poruku takvih protesta i to u institucijama rješavati”, rekao je Pavić i poručio onima koji miješaju politiku u proteste da su izbori na jesen prilika da kažu građanima sve što imaju, a ne da to rade na ulici četiri mjeseca prije izbora.

Pavić je rekao da će izvještaj Anektnog odbora, koji je formirala Narodna skupština Republike Srpske radi sagledavanja činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, razmatrati stranački organi i da će se njemu “vrlo ozbiljno prići”.

“Ono što sam na prvi pogled vidio je da Anketni odbor proglašava da je to ubistvo. Mislim da je Anektni odbor preuzeo ovlaštenja nekog drugog”, istakao je Pavić.

On je podsjetio da je DNS ranije dao stav o tom slučaju, i to odmah po smrti Davida Dragičevića, kojim se traži odgovornost i rad svih institucija, ali je dodao da ova stranka ne želi preuzimati kompetencije bilo kog organa Republike Srpske.

Govoreći o Prijedlogu zakona o stranim donacijama koji bi se trebao naći pred poslanicima Narodne skupštine Srpske, Pavić je rekao da nije imao uvid u njegov sadržaj, ali da će DNS biti “jako osjetljiv, jer ne želi povrijediti ničije stečeno pravo”.

RTRS