Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da nije protiv protesta, ali da je problem što oni dobijaju političku dimenziju i postaju, ne odraz građana, već političke volje određenih stranaka i pojedinaca.

Pavić je rekao novinarima u Banjaluci da oni koji nisu riješili probleme na legalan način, putem institucija, to žele riješiti putem protesta i ulice.

“Svaki bunt koji je odraz volje naših građana treba prihvatiti, odnosno prihvatiti poruku takvih protesta i to u institucijama rješavati”, rekao je Pavić i poručio onima koji miješaju politiku u proteste da su izbori na jesen prilika da kažu građanima sve što imaju, a ne da to rade na ulici četiri mjeseca prije izbora.

Pavić je rekao da će izvještaj Anektnog odbora, koji je formirala Narodna skupština Republike Srpske radi sagledavanja činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, razmatrati stranački organi i da će se njemu “vrlo ozbiljno prići”.

“Ono što sam na prvi pogled vidio je da Anketni odbor proglašava da je to ubistvo. Mislim da je Anektni odbor preuzeo ovlaštenja nekog drugog”, istakao je Pavić.

On je podsjetio da je DNS ranije dao stav o tom slučaju, i to odmah po smrti Davida Dragičevića, kojim se traži odgovornost i rad svih institucija, ali je dodao da ova stranka ne želi preuzimati kompetencije bilo kog organa Republike Srpske.

Govoreći o Prijedlogu zakona o stranim donacijama koji bi se trebao naći pred poslanicima Narodne skupštine Srpske, Pavić je rekao da nije imao uvid u njegov sadržaj, ali da će DNS biti “jako osjetljiv, jer ne želi povrijediti ničije stečeno pravo”.

“Nevladin sektor neprekidno kontroliše budžete opština, Republike, do javnih preduzeća, a odjednom kada se htjelo vidjeti kako oni dobijaju prihode i kako ih troše, e onda to niko ne bi trebalo da radi. Neće to država raditi, ali treba javnost biti upoznata odakle se dobijaju sredstva i kako se troše”, naglasio je Pavić.

ATV