epa06797271 Players of Serbia line up for the International Friendly soccer match between Serbia and Bolivia in Graz, Austria, 09 June 2018. EPA-EFE/DOMINIK ANGERER

Srbija po drugi put pod ovim imenom učestvuje na Svjetskom prvenstvu i pokušaće da na otvaranju grupe E Mundijala u Rusiji zabilježi pobjedu protiv Kostarike, kako bi pred duele sa Švajcarskom i Brazilom stvorila preduslov za prolaz među 16 najboljih svjetskih ekipa.

Posljednji put reprezentacija je Mundijal otvorila pobjedom 1998. godine, tada pod imenom Jugoslavija, a bilo je to u Francuskoj 1998. godine, kada je savladan Iran.

U Japanu i Južnoj Koreji 2002. nisu se plasirali, u Njemačkoj 2006. godine SR Jugoslavija je upisala sva tri poraza u grupi, startni je bio protiv Holandije (0:1), a četiri godine kasnije, u Južnoj Africi, protiv Srbije je istim rezultatom slavila Gana.

Mundijal 2014. u Brazilu je propušten, reprezentacja se sada vratila na veliku scenu, a oči svih navijača “Orlova” iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore biće danas od 14 časova uprte ka ruskom gradu Samari, očekuju se tri boda, za koja je potrebno da Kejlor Navas kapitulira.

Foto: Wallace Woon/EPA

Mladen Krstajić

– Prošao sam puno toga u fudbalu i iz iskustva šta je najvažnija stvar, to je atmosfera. Po prvi put poslije dugo vremena imamo dobru grupu i jedinstvo u timu. To nam daje snagu i čini nas optimistima pred meč sa Kostarikom. Oni su dosta iskusan tim, koji je već dugo zajedno. Imaju kvalitet, nekoliko iskusnih igrača koji nose ekipu, ali vjerujemo u naš tim i naše jedinstvo. Posjedujemo i mi kvalitet, igrače koji obavljaju ključne uloge u svojim klubovima. Svi znamo da je ovaj prvi meč najvažniji, dobar rezultat može mnogo toga da odredi za preostale dvije utakmice – istakao je selektor Srbije Mladen Krstajić.

Naprijed “Orlovi”, idemo do pobjede!

Stadion: Kosmos arena u Samari. Kapacitet: 44.918. Početak: 14 časova. Sudija: Malam Diediju (Senegal).

Kolumbija: Navas, Gamboa, Gonzalez, Akosta, Duart, Ovijedo, Ruiz, Guzman, Borhes, Bolanjos, Urenja.

Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević (Milinković-Savić), Tadić, Ljajić, Kostić, Mitrović.

Danas su na rasporedu još dvije utakmice – od 17 časova, u okviru grupe F, igraju Njemačka i Meksiko, dok će se u drugom susretu grupe E u 20 časova sastati Brazil i Švajcarska.

Srpskainfo