Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska mogla imati mnogo efikasniji sistem izgradnje puteva i auto-puteva da nije bilo opstrukcije od SDS-a koji, kako je naveo, ponovo želi da napravi “neku gužvu” predlažući izmjene i dopune zakona o akcizama.

Dodik je naglasio da je riječ o čistom politikantstvu bez ikakvog realnog osnova, te da je sve što je SDS uradio bilo pogrešno.

“Cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na svjetskom tržištu, a takse koje je BiH uvela nisu veće, nego su manje od onih u regionu. Kod nas je PDV 17 odsto, dok je u Hrvatskoj 25 ili 26 odsto”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Na pitanje novinara zašto se auto-putevi grade kreditnim sredstvima ako postoje sredstva koja se prikupljaju na osnovu akciza, Dodik je rekao da se kredit može povući samo na bazi realnih izvora finansiranja.

“Pošto je realan izvor prihod po osnovu akciza, onda možemo da povučemo kredit. Sve ozbiljne zemlje moraju da imaju relevantne izvore da bi se mogli relevantno zadužiti. Umjesto da deset godina prikupljemo akcize, odnosno sredstva namijenjena za auto-puteve, uzmemo kredit i od tih akciza, koje u kontinuitetu pristižu deset godina, vraćamo kredit. Tako su radile sve zemlje na svijetu, tako radimo i mi”, objasnio je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska, zbog rasta bruto domaćeg proizvoda, uspjela da smanji ukupna dugovanja ispod 40 odsto.

RTRS