Preliminarna istraživanja, rađena za potrebe SDS-a u aprilu na uzorku od 1.500 ispitanika u Republici Srpskoj, pokazuju da bi 36 odsto anketiranih dalo podršku SNSD-u, što je duplo više u odnosu na SDS, koji ima podršku njih 17 odsto.

Prema ovom najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje je u posjedu ATV-a, a koje je za potrebe SDS-a radila jedna kredibilna agencija iz Srbije, 41 odsto njih voljelo bi da vidi Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, a 30 odsto Mladena Ivanića.

Iako je u vrijeme kad su istraživanja rađena Željka Cvijanović samo pominjana kao kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Republike Srpske, dobila je pet odsto više glasova od kandidata Saveza za promjene Vukote Govedarice.

Na pitanje “koja je partija u stanju da riješi probleme građana”, duplo više je onih koji vjeruju da je to SNSD, a ne SDS. Većina ostalih stranaka, procentualno, za veliki broj pitanja nije ni blizu SDS-u, a posebno SNSD-u.

Prema istraživanju koje je naručio SDS, 26 odsto ispitanika smatra da Milorad Dodik sigurno može mnogo bolje da se izbori sa korupcijom nego Vukota Govedarica kojem u ovom segmentu vjeruje 12 odsto anketiranih, dok bi Mladen Ivanić i Dragan Čavić to mogli tek procentu od tri odsto.

U vezi sa ovim pitanjem, a kada je riječ o strankama, još je veća razlika između SNSD-a i SDS-a, dok bi samo pet odsto ispitanika dalo šansu PDP-u, prenosi ATV.

Da Republika Srpska treba da podržava Rusiju bez obzira na negativna reagovanja Evrope i Amerike smatra 67 odsto anketiranih.

Najveći procenat je onih koji misle da Srpska treba da se pripoji Srbiji, a veliki broj je i onih koji smatraju da joj treba nezavisnost.

SDS je tražio i istraživanje u vezi sa pitanjem koja bi stranka bila uspješna u osam oblasti, među kojima su očuvanje Republike Srpske, bezbjednost i briga o siromašnima.

U svih osam oblasti ubjedljivo vodi SNSD, a ispitanici najviše vjeruju i najviše cijene Milorada Dodika. Značajno povjerenje anketiranih ima i Igor Radojičić, te Željka Cvijanović. ATV prenosi da je Vukota Govedarica prilično ispod, a isti broj anketiranih vjeruje njemu i Marku Paviću.

Na pitanje “Koliko ste zadovoljni vašim životom u cjelini?” – 57 odsto ispitanika je odgovorilo da je zadovoljno.

RTRS