Kilogram eksploziva na crnom tržištu košta od 1.700 do 4.500 evra, a stiže iz Crne Gore, BiH i Albanije

Siniša Milić (45), pripadnik klana Luke Bojovića, likvidiran je u utorak u Beogradu takozvanom “marmeladom”, kako popularno kriminalci nazivaju taj eksploziv, saznaje Telegraf.rs.

Naime, atentator je koristio klasičan eksploziv, spravljen kao smesa više jedinjenja i može se na nabaviti na crnom tržištu u tri zemlje iz regiona: Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Međutim, ispituje se da li eventualno eksploziv potiče s jednog od kamenoloma u Srbiji, gde ga mineri koriste.

Na Autokomandi je u džipu raznesen Siniša Milić (45), član klana Luke Bojovića, čovek koji je hapšen zbog uhođenja Vučića (VIDEO)

Kilogram ovog eksploziva na crnom tržištu košta od 1.700 do 4.500 evra. Trenutno se, na osnovu ostataka sa lica mesta, ispituje i poreklo, odnosno na koji način je eksploziv aktiviran – da li je korišćena elektronika mobilnih telefona, ključ za daljinsko otključavanje/zaključavanje vozila ili čak delovi sa elektronske ogrlice za dresuru pasa.

Automobil Siniše Milića/ Foto: Telegraf

Takozvana “marmelada”, lako se priprema, a koristi se čak i u ribolovu. S obzirom na gramažu koja se upotrebi, u krugu od 150 metara gde se ovaj eksploziv baci, ne ostaje ništa osim mrtvo more.

Pretpostavlja se da je ubica neko vreme pratio Milića i da je na daljinski aktivirao eksploziv podmetnut pod Milićev džip.

Eksploziv je bio podmetnut ispod prednjeg dela Milićevog džipa Foto: Telegraf

Podsećamo i na slučaj iz 2012. godine, kada je na isti način likvidiran Boško Raičević (42), blizak rođak Andrije Draškovića. On je 22. juna raznet tako što je njegov “sitroen” dignut u vazduh u Ulici cara Dušana na Dorćolu.

Eksplozija je bila toliko snažna da je Raičević bukvalno raskomadan, a delovi njegovog tela odleteli su i dvadesetak metara. U eksploziji je povrede lica zadobio i Aleksandar S. (41), koji je bio u vozilu pored Raičevićevog.

Pre samo godinu i po dana, tačnije, 8. februara, u vazduh je dignut i automobil Ivana Ćirića.Eksplozija se dogodila u beogradskom naselju Braće Jerković. On je tada preživeo, ali sa teškim povredama zbog kojih mu je amputirana ruka. To je bio treći pokušaj atentata na njega, a kobni u kom je usmrćen, dogodio se nekoliko meseci kasnije.

Automobil Ivana Ćirića/ Foto: Marko Todorović

Milić koji je ubijen na Autokomandi bio je pripadnik kriminalne grupe Filipa Koraća, saradnika Luke Bojovića, a uhapšen je 2015. godine pod sumnjom da je planirao napad na Aleksandra Vučića. Podsećamo, ona je tada za manje od 24 časa zatečen osam puta u automobilu marke “Audi A8” u blizini adrese na kojoj predsednik stanuje.

U policiji je pet puta menjao iskaz, a poslednji put je dao indicije da je premijera držao pod prismotrom za nečiji račun.

Milić je rođen 1973. godine u Šekovićima u Bosni i Hercegovini, ali je već više od 20 godina nastanjen na relaciji Beograd – Podgorica – Bar.

Do 2009. godine bio je pripadnik specijalnih antiterorističkih jedinica, prvo Republike Srpske, a potom i Republike Srbije.

Delovi automobila leteli su 50 metara okolo/ Foto: Telegraf

Od 2010. godine zvanično je zaposlen u podgoričkoj agenciji za lično obezbeđenje “Conccot”, dok je u policiji Crne Gore označen kao jedan od naistaknutijih članova barsko-budvanskog kriminalnog klana, kome je radno mesto u privatnoj agenciji samo “pokrivalica” za mutne radnje.

Bio je dugogodišnji telohranitelj i saradnik vođe barsko-budvanskog klana Luke Đurovića, jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, koji je 2013. godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz Kotora. Đurović je nastradao u crnom „poršeu“ aranđelovačkih tablica pod zasad nerazjašnjenim okolnostima, a preminuo je na putu do bolnice.

Spekulisalo se da je njegovo ubistvo zbog neraščišćenih računa naručio upravo Luka Bojović.

Telegraf.rs