U knjizi “Epitaf za Bosnu”, Dževad Galijašević, stručnjak na temu međunarodnog terorizma, još 2017. godine je predočio spisak paradžemata i vehabijskih zajednica u BiH koje predstavljaju najozbiljniju bezbjednosnu prijetnju ne samo po BiH i Balkan, već i Evropu.

Stop političkim harangama

Galijašević naglašava da se te islamističke baze nalaze sa obe strane entitetske granice u BiH.

– Neke od njih su Gornja Maoča, između Srebrenika i Tuzle, Donja Dubnica kod Kalesije, Donja Bočinja, između Maglaja i Zavidovića, djelovi mnogih naselja oko Sarajeva, Mehurići kod Travnika, Šerići kod Zenice, Podbriježje i Željezno Polje kod Zenice i mnoga druga, potpuno zaštićena od bilo kakvih istraga bezbjednosnih agencija. Danas se ta naselja nazivaju paradžematima i protiv njih niko ne vodi borbu. Američka ambasada i gospođa Morin Kormak, sa jednogodišnjim kursom pod pokroviteljstvom američke globalne koalicije za borbu protiv terorizma, mora shvatiti, da ovakvo sabotiranje borbe protiv terorizma je sramota podržavati i da ova zemlja i bezbjednosne prilike u njoj zahtjevaju iskrenu opredijeljenost za borbu protiv DAEŠ-a i Al Kaide – naglašava Galijašević i objašnjava da u praksi to znači mnogo više aktivnosti na planu borbe protiv terorizma, ali i ne samo to.

Različiti aršini

Autor “Epitafa za Bosnu” analizira i presude simpatizerima Islamske države, Al kaide, ali i ratnicima Nusra fronta.

– Svaka osuda izrečena, ratnicima Nusra fronta, bila je od godinu dana zatvora i može se otplatiti novcem u Federaciji BiH te u stvari znači puštanje na slobodu. Ova tendencija uočljiva je bila BiH u oktobru 2016, kada je izrečena prva presuda za finansiranje terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organiziranje i pridruživanje terorističkoj grupi u predmetu “Erdić i drugi”. Husein Erdić osuđen je na tri i po, Midhat Trako na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na po godinu zatvora – ističe Galijašević.

– To znači i prestanak poltičko-tužilačkih harangi i zloupotrebe bezbjednosnih agencija posebno SIPA (bezbjednosne agencije BiH) u politički motivisanim i montiranim istragama, u kojima se dokumentacija iz istrage dostavlja svom političkom šefu, Bakiru Izetbegoviću (bošnjačkom članu Predsejdništva BiH). Ovakva aktivnost ne zaslužuje pohvalu nego osudu u trenutku kada se očekuju, vrlo ozbljni bezbjednosni izazovi, novi izbjeglički talas i najavljeni spektakularni teroristički udari na Evropu, vjerovatno i iz Bosne i Hercegovine. U cijeloj Evropi nema značajnijih radikalnih islamskih lidera niti organizovanije terorističke organizacije od ove koja je u BiH izgrađivana zadnjih trideset godina niti, postoji, otvorenija podrška sa zvaničnog nivoa ovim organizacijama kao u BiH, tačnije u Sarajevu – ističe Galijašević.

Zelena linija

Autor knjige “Epitaf za Bosnu” kaže još i da se većina vehabijskih zajednica u BiH namjerno nalazi u blizini magistralnih puteva.

– Indikativno je da se dodatno prave novi putevi na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, tačnije na pravcu tzv. zelene transverzale koja te vehabijske zajednice povezuje sa Sandžakom i Kosovom – tvrdi Galijašević.

Vehabije i u Srpskoj

Najveći broj paradžemata se nalazi na prostoru Federacije BiH i to: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos – Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići, te paradžemati u Strananima i Klokotu. U Republici Srpskoj je samo jedna paradžematska zajednica i to “Kotorsko” kod Doboja.

Prema podacima Galijaševića, na prostoru Srpske aktivno je više desetina vehabijskih zajednica. Najveća koncentracija vehabija je zabilježena u Krivdića brdu u opštini Kozarska Dubica, a zatim i u selima Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiška. Vehabije su locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Јanja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica.

Izvor: www.vesti-online.com