U velikoj akciji hapšenja u Beogradu jutros je pala srpsko- italijanska grupa koja je prodavala kokain širom Evrope, a među uhapšenima je i Jakov Kontić (46), poznat i kao saradnik Darka Šarića.

Sumnja se da je upravo on bio vođa ove grupe, a prema operativnim podacima Kontić je sarađivao i sa Darkom Šarićem kojem se u Srbiji sudi kao najvećem narko bosu sa ovih prostora. Deset pripanika Šarićeve grupe pravosnažno je osuđeno u Milanu za rasturanje kokaina, a u Srbiji postupak još traje.

Na suđenju Šariću u Beogradu tužilaštvo je kao dokaze izvelo presretnute razgovore gde se spominje Kontić kao saradnik klana, piše Blic.rs.

Sada uhapšeni Jakov Kontić, hapšen je i pre osam godina u Italiji kao jedan od glavnih narko bosova koji je sjever te zemlje snabdjevao kokainom. U akciji “Belo” u martu 2012. italijanska policija uhapsila 36 ljudi, među njima i Kontića a tada je zaplijenjeno 75 kilograma kokaina, 400.000 evra u kešu, nekoliko automobila, oružja, nekretnina.

Foto: MUP Hrvatske

On je tada bio označen kao jedan od najvećih narko-dilera povezan sa kriminalnim grupama iz Srbije, Crne Gore, i Španije. Sumnja se da je ovaj Beograđanin poreklom iz Crne Gore krijumčarenjem kokaina rukovodio iz Milana, a da su mu u tome pomagale i određene kriminalne narko-grupe iz Beograda i Srbije.

Tokom praćenja i prisluškivanja grupe, italijanske službe su došle do podataka da su u mjesecima prije hapšenja iz 2012. prodali najmanje 200 kilograma kokaina.

Porodični odnosi sa bosom Ndrangete

Kontić je bio konkurentan na tržištu jer je imao niže cijene droge. Od tada se sumnja da je sarađivao sa jednim od bosova ispostave Ndrangete u Milanu, Luiđijem Magrinijem, sa kojim je sada i u rodbinskim vezama pošto se vjerio sa njegovom rođenom sestrom. Ipak ubrzo je Magrini je završio u zatvoru, tokom akcije „Dominio“ i tada Kontić preuzima poslove i angažuje drugu kriminalnu italijansku ekipu, poznatu kao “familija Magrini”, da rastura kokain.

Kokain je stizao iz Kolumbije, a prema tadašnjim operativnim podacima Kontićevi pomagači radili na potezu od Argentine, preko Južnoafričke Republike, Njemačke, Crne Gore, Srbije do Italije. On je označen kao glavni pregovarač sa kolumbijskim karteloma, a njegov kokain je bio jeftiniji za 20 odsto.

Mediji u Italiji tada su objavili i nekoliko presretnutih prisluškivanih razgovora pripadnika ove grupe, iz kojih se vidi koliko je visoko bio pozicioniran Kontić. Objavljeno je da italijanska policija odavno traga za Kontićem, još od akcije „Dominio“ iz 2005. koju je on samo pukom srećom izbegao.

Akcija u saradnji srpskog i italijanskog tužilaštva

 

Jakov Kontić uhapšen je danas nakon akcije koja je sprovedena u saradnji srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i njihovih kolega iz Milana. Akcija je trajala trajala godinu dana, uhapšeno 13 osoba od kojih pet u Srbiji i osam u Italiji.

Uhapšen je i Milovan Nikolić, za koga se sumnja da je u saradnji sa Kontićem takođe vodio ove poslove.

Grupa se sumnjiči da je kokain čistoće 86,7 nabavljala u Holandiji po ceni od 33.000 do 38.000 evra po kilogramu. Zatim ga je odatle preko Nemačke transportovala do Austrije gdje je rađena deoba. Jedan dio je prebacivan u Italiju.

Sumnja se da je godišnje tako prebacivano samo do Italije i više stotina kilograma kokaina.

Srpskainfo