Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da BiH nije suverena zemlja, da u njoj vladaju stranci i da nema svoju politiku, te upozorio da podanička politika koja se vodi u Sarajevu “uništava sve”.

On je istakao da je ponižavajuće za BiH što u nju sa strane dolaze trećerazredni političari i donose rješenja koja se tiču naroda koji živi u BiH, dodavši da su “svi ovdje sluđeni” od međunarodne zajednice.

On je dodao da se u BiH “na vrh stavljaju” uticaji nekih ambasadora, kao i predstavnika EU, iako u okviru same EU postoje ozbiljni problemi.

Predsjednik Republike Srpske je u tom pogledu upozorio da je “sarajevska čaršija” svojom podaničkom politikom “spremna da uništi sve i da uništava sve”.

– Ona je podanička u ime cijelog naroda. Ako se BiH ne izvuče iz međunarodnog upravljanja – ovo nikuda ne vodi – upozorava Dodik.

Dodik, koji je na predstojećim izborima kandidat vladajuće koalicije u Srpskoj za srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da će sa te pozicije poštivati ustavni poredak u BiH, ali prioritetno štititi interese i poziciju Republike Srpske, te da neće dozvoliti da ona bude ponižavana i satanizovana.

Govoreći o odnosu prema druga dva konstitutivna naroda u BiH i njihovim političkim predstavnicima, Dodik je naglasio da nema namjeru da čini bilo šta loše Bošnjacima i Hrvatima, ali da će da brani interese srpskog naroda i Srpske, po čemu se neće razlikovati od Bošnjaka i Hrvata koji će isto to činiti – braniti svoje interese.

Govoreći o elementima koji ugrožavaju Republiku Srpsku, Dodik je naveo da su zaustavljeni projekti koje je Srpska ispregovarala sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, zbog čega je primorana da iz vlastitih sredstava finansira izgradnju auto-puteva, samo zato jer su njeni ugovori namjerno zaustavljeni zajedničkim akcijama SDS-a i SDA na nivou BiH.

– Najsvježiji primjer jeste da smo sa jednom kineskom kompanijom ispregovarali nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru `Pet ce` od Doboja do Vukosavlja, odnosno Modriče i dalje prema Brčkom, te prema granici sa Srbijom. Dogovor je bio da to damo pod koncesiju na rok od 40 godina, što znači da će Kinezi to uraditi za svoj interes i naplatiti svoju investiciju, a nama će auto-put pripasti u funkcionalnom smislu – naveo je Dodik.

RTRS