Na malom gradskom trgu u Prijedoru danas je otvoren Festival narodnih zanata Rusije koji organizuje Asocijacija narodnih umjetničkih zanata Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti.
Na desetak štandova izloženi su predmeti i ručni radovi dekorativne i primijenjene umjetnosti narodnog stvaralaštva i zanata Rusije.

Predstavnik ove asocijacije Dinara Biglova rekla je da su na festivalu predstavljene 42 tradicionalne rukotvorine.

“Naravno, najviše je predstavljeno babuški, ali tu su i razni drugi premeti rađeni tradicionalnom ruskom tehnikom oslikavanja drveta koja se zove hohloma, kao i marame, posude za jelo i suveniri bivšeg Sovjetskog saveza”, dodala je Biglova.

Prodajnu izložbu, koja je dio “Kulturnog ljeta” u Prijedoru, danas je posjetio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je rekao da mu je drago što su ugostili ljude koji se bave ruskom tradicijom.

“Grad Prijedor je svojim sugrađanima predstavio ruske zanate, a nadam se da će i gosti biti zadovoljni ovom prezentacijom”, rekao je Miljuš.

Izložba će u Prijedoru biti otvorena do 3. jula.

„Grad Prijedor je, u sklopu dešavanja koja prate Kulturno ljeto, našao za shodno da svojim sugrađanima predstavi ruske zanate, a nadam se da će i oni biti zadovoljni ovom prezentacijom“, rekao je Miljuš.

Podsjetimo, ovo je druga godina da ruske zanatlije dolaze u Prijedor.

Video: Kozarski