Pre nešto više od devet godina, u maju 2009. Aleksandar Kolarov, junak Srbije i strelac pobedonosnog gola protiv Kostarike (1:0) na otvaranju takmičenja u grupi E Mondijala u Rusiji bio je gost Borca i Banjaluke. Tada dvadesetčetverogodišnji igrač rimskog Lacija i novopečeni reprezentativac došao je u posetu starijem bratu Nikoli koji je nastupao u dresu velikana iz Platonove ulice, dao mu podršku u finalu Kupa Republike Srpske protiv Radnika (4:0).

Susretljiv i nasmejan, kao i uvek, sa vedrim duhom i pozitivnom energijom, Aleksandar, iako u društvu iz Beograda, rado je prihvatio da razgovara za „Glas Srpske“ u kojem sam bio urednik sportske redakcije. Mesto razgovora samo se izabralo, kafe „Meteor“ u Robnoj kući „Zenit“, tik uz banjalučki Gradski stadion. Vlasnici Aco i Snježa Milenkovski čim su videli dragog i poznatog gosta poželeli su fotografiju, a Kolarov mlađi je dobio posebno mesto u lokalu zajedno sa nama „starosedeocima“.

-Ovaj Borac je fantazija, Banjaluka treba da ima evropski klub i da svake godine igra na međunarodnoj sceni – rekao je tada Aleksandar Kolarov.

Bilo je to vreme kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine, četa selektora Radomira Antića gazila je redom rivale, Kolarov je već tada najavljivao zvezdane visine kao dečačić koji je igrao u omladincima Crvene zvezde, ali nikada i seniorima. Išao je okolnim putem do velike pozornice, preko Obilića, Čukaričkog i OFK Beograda, do Rima, Mančestera i povratka u „večni grad“.

-Jedan sam od retkih reprezentativaca koji nije igrao ni za Zvezdu ni za Partizan, afirmaciju sam stekao u OFK Beogradu. U reprezentaciji, koja je san svakog fudbalera, uvek dajem maksimum. Imamo sjajnu generaciju i siguran sam da ćemo ići na Mondijal u Južnu Afriku. To je velika šansa za sve nas igrače da se afirmišemo na najvećoj fudbalskoj sceni – bio je dobar prognozer Kolarov.

Tada je rekao i jednu želju koja nam i danas „para“ uši, a glasila je:

-Voleo bih da jednog dana zaigram u Engleskoj, kolevci fudbala. O fudbalu na Ostrvu imam posebno mišljenje i ko ne prođe englesku Premijer ligu nije kompletan fudbaler, da ne vređam niti potcenjujem bilo koga. To je moje mišljenje. Engleska je nešto posebno u klupskom fudbalu.

I danas njegov rođeni brat Nikola ima čvrste veze s Banjalukom i Borcem, mnogo prijatelja i nekadašnjih saigrača s kojima je „na vezi“. S njim zajedno i Aleksandar veliki, junak Orlova iz Samare koji je u Banjaluci uvek rado viđen gost. Braća Kolarov su ukras fudbalske scene i istorije Grada na Vrbasu, otud i posebne vibracije sreće, nakon pogotka protiv Kostarike, ispoljene u Banjaluci, Krajini i celoj Republici Srpskoj.

Aleksandar veliki je davno osvojio srce Banjaluke i Republike Srpske, a bombom u Samari izrastao u idola mnogih dečaka iz Krajine sa dresom Orlova na čijim leđima piše „Kolarov“.

Ne slučajno, u prekovrbaskom kraju Banjaluke juče ujutro u brojnim kafićima na ulaznim vratima osvanula je naslovna strana Sportskog žurnala na kojoj je dominirao Aleksandar Kolarov i naslov: „Zlatna levica“.

Jandrić: Čovek s karakterom

U leto 2016. godine Oliver Jandrić, jedna od fudbalskih ikona Borca iz vremena Republike Srpske, bio je gost Aleksandra Kolarova u Mančesteru, gde je u Sitiju stažirao za UEFA profi licencu.

-Aleksandar je zaista veliki čovek, karakteran i dobronameran, rad uvek da pomogne, gostoljubiv. Mislim da selektor Mladen Krstajić nije pogrešio što ga je izabrao za vođu ove generacije. To se moglo videti i protiv Kostarike. Kolarov je zaista čovek kakvi mogu da se, u današnjem svetu, nađu samo u retkim slučajevima i na posebnim mestima. Zahvaljujući njemu i bratu mu Nikoli doživeo sam nezaboravne trenutke u Mančester sitiju koje ću da pamtim celi život. Sa Kolarovom i Krstajićem Srbija može daleko i zato ćemo zdušno da navijamo za Orlove – rekao je Oliver Jandrić.

Braća Kolarov uz Borac

Braća Kolarov, Nikola i Aleksandar, u julu 2017. godine posetili su ekspediciju Fudbalskog kluba Borac na pripremama na Zlatiboru i dogovorili kupovinu VIP personalizovane stolice u ložama Gradskog stadiona u Banjaluci.

Putem zvanične internet prezentacije kluba Borac se zahvalio svom nekadašnjem fudbaleri i reprezentativcu Srbije koji na stadionu smeštenom na Trgu Republike Srpske uvek imaju rezervisano mesto kada odluče da ponovo posete Banjaluku i klub svetle tradicije.

Nikola Kolarov je s Borcem osvojio titulu u Republici Srpskoj 2008. i Kup Republike Srpske 2009. godine.

Sportski žurnal/Slavko BASARA