Kandidati SNSD Milorad Dodik i Željka Cvijanović vode u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske u odnosu na kandidate Saveza za promjene Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe SDS radila jedna od marketinških agencija iz Srbije, a koje je u posjedu Srpskainfo. Istraživanje je rađeno u aprilu na uzorku od 1.500 ispitanika, pri čemu se 41 odsto ispitanih opredjelio za Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH iz RS, a 30 odsto za Mladena Ivanića.

Takođe, prema tom istraživanju, Željka Cvijanović je u prednosti za pet odsto glasova u odnosu na Vukotu Govedaricu za poziciju predsjednika RS. Preciznije, za Cvijanovićevu bi glasalo 34 odsto, a za Govedaricu 29 odsto.

Foto privatna arhiva

Istraživanje pokazuje i da bi 36 odsto anketiranih dalo podršku SNSD-u, što je duplo više u odnosu na SDS, koji ima podršku njih 17 odsto.

Na pitanje “Koja partija može najviše da doprinese stvaranju društva u kojem biste rado živjeli”, najveće povjerenje je dobio SNSD – 30 odsto, SDS 13 odsto, PDP pet odsto i DNS tri odsto.

Foto privatna arhiva

Takođe, na pitanje “Koja je partija u stanju da riješi probleme građana”, gotovo duplo više je povjerenje dalo SNSD u odnosu na SDS. Preciznije, SNSD je dobio podršku 33 odsto, SDS 14 odsto, PDP četiri odsto i DNS tri odsto.

Istraživanje je sadržavalo i pitanje “Šta je najbolje za Republiku Srpsku”, pri čemu najveći procenat (41 odsto) smatra da bi ona trebalo da se ujedini sa Srbijom, 22 odsto da postane nezavisna, a 19 odsto da ostane u sastavu BiH.

Foto privatna arhiva

Bez obzira na negativna reagovanja Evrope i Amerike, 67 odsto anketiranih smatra da RS treba otvoreno da podržava Rusiju.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

SDS bez komentara

Srpska demokratska stranka nije željela da komentariše najnovije istraživanje javnog mnjenja koje se pojavilo u javnosti. U SDS su rekli Srni da ne žele da komentarišu, kako su rekli, nepostojeća istraživanja.

Srpskainfo