Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Drago Kalabić tvrdi da je pronazalak naoružanja u kući u selu Matuzići u Federaciji BiH /FBiH/ pokazatelj da je međunarodna zajednica blagonaklona prema Bošnjacima.

“Pronalazak naoružanja nije ništa novo. Nakon godina iskustava vidimo kako međunarodna zajednica djeluje u BiH, odnosno da je blagonaklona prema Bošnjacima”, rekao je Kalabić Srni.

On je izrazio bojazan da je mnogo sredina u FBiH na koje međunarodna zajednica gleda blagonaklono jer je poznat slučaj koji se odnosi na nabavku i sakrivanje naoružanja u kojem je učestvovao funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović.

“Ovakvi slučajevi se ponavljaju i vjerujem da će, nažalost, ovoga biti sve više. Bojim se da međunarodni zvaničnici mnogo više znaju o ovome nego domaća javnost, ali ćute i nastavljaju sa pristrasnošću i politikom dvostrukih standarda”, dodao je Kalabić.

Tokom rušenja privatne kuće u selu Matuzići, pronađeno je šest raketa za raketni bacač RPG7, dva ručna raketna bacača M80 64 milimetra, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra, rekao je novinarima šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite Sead Vrana.

On tvrdi da su minsko-eksplozivna sredstva uništena u petak, 22. juna. Vrana je najavio da će u narednom periodu biti nastavljena pretraga ove lokacije zbog sumnje da ima još naoružanja.

RTRS