Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da je ne čudi što je pet stranaka uputilo Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu jer bošnjački politički predstavnici čine sve da FBiH potpuno učine bošnjačkom.

– Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju se jedino može sprovesti kroz Paralementarnu skupštinu BiH i izmjene Izbornog zakona BiH – izjavila je Krišto za dnevni list Oslobođenje.

Ona je istakla da je to inters BiH i svih njenih naroda, a svako drugo rješenje vodi destabilizaciji i šteti postojanju i bezbjednosti BiH.

Krišto je napomenula da se primjena popisa iz 1991. godine prema odredbama Ustava FBiH odnosi na izvršnu i sudsku vlast, te opštinsku administraciju, a nikako na zakonodavnu vlast.

– To je rekao i Ustavni sud BiH u svojoj odluci koja govori o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda FBiH, da se ona može sprovesti jedino prema posljednjem popisu. Primjena popisa iz 1991. godine nema utemeljenja ni u Ustavu ni u Izbornom zakonu niti u odluci Ustavnog suda BiH – podsjetila je Krišto.

Ona je istakla da se nacionalna struktura stanovništva u pojedinim kantonima promijenila od 50 do 90 odsto, što znači da se ne može izvršiti izbor legitimnih političkih predstavnika u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, koja govori o izboru izaslanika na bazi proporcionalne zastupljenosti konstitutivnog naroda u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH.

– Svako drugo rješenje koje se nudi zapravo vodi unitarizaciji BiH i negiranju BiH kao države tri konstitutivna naroda, a što je u suprotnosti s Ustavom BiH – naglasila je Krišto.

Ona je navela da je za promjene Izbornog zakona po jasnim načelima presude Ustavnog suda bilo dovoljno vremena, ali da do toga nažalost nije došlo, jer su bošnjačke političke stranke mjesecima negirale presudu Ustavnog suda BiH, a onda i sama načela koja su vodila ka rješenju.

Ona je napomenula da je izbore raspisala Centralna izborna komisija BiH i da je ovo faza kada je očigledno da je do dogovora u vezi s ovim pitanjem teško doći.

Prema njenim riječima, odlukom Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” odredbe Izbornog zakona koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda su izbrisane.

– Izbori su raspisani, mogu se održati, ali rezultati se neće moći implementirati, odnosno u onom dijelu koji se tiče izbora delegata u Dom naroda FBiH, a time i hrvatskih i bošnjačkih delegata u Dom naroda Paralementarne skupštine BiH, kao i nemogućnosti imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH – predsjednika i potpredsjednika FBiH i Vlade FBiH – navela je Krišto.

Na pitanje šta je plan “B” o kojem govori predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Krišto je istakla da se stranka bavi pripremama za izbore, analiziranjem rezultata i pripremom izbornog programa.

– Naše opredjeljenje je ponuditi dobar izborni program da bismo u narednom periodu ostvarili punu ustavnu i izbornu ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH – zaključila je Krišto.

U Parlament Federacije BiH u utorak, 19. juna, upućen je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu.

Prijedlog su u parlamentarnu proceduru uputili šefovi klubova stranaka u Parlamentu FBiH – SBB Nasir Beganović, SDA Ismet Osmanović, SDP Elvir Karajbić, DF Dženan Đonlagić, te Denis Grac u ime Naše stranke, a HDZ je protiv ove opcije.

RTRS