Poslanički klub Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore potpisao je inicijativu o organizovanju referenduma za poništavanje odluke Vlade Crne Gore o priznanju lažne države na teritoriji Kosova i Metohije.

Inicijativu, koju je pokrenuo Srpski nacionalni savjet, potpisalo je svih 18 poslanika DF-a.

– Poslanički klub DF-a potpisao je inicijativu za poništavanje priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova i spremni smo da je u potpunosti podržimo u Skupštini Crne Gore, odnosno ukoliko to žele njeni pokretači, da je zajedno sa njima zastupamo – rekao je predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić za Slobodu.

Prema njegovim riječima, važno je da što više građana Crne Gore potpiše ovu inicijativu.

– Pozivam sve naše pristalice da svojim potpisima svjedoče da Crna Gora nikada nije trebalo da prizna južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu. To je važno da se uradi zbog toga što bi svi Petrovići, od vladike Danila do knjaza Nikole, potpisali ovu inicijativu – istakao je Mandić.

On je podsjetio da je u Programu DF-a upisano da je priznanje lažne države Kosovo jedna od najsramnijih odluka Vlade Crne Gore i da će taj opozicioni savez, dan nakon preuzimanja vlasti u Crnoj Gori, tu odluku poništiti.

– Nije Soroš Crnoj Gori važniji od Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša, niti je Kosmet za države iz Afrike, koje ovih dana poništavaju vlastita priznanja lažne države, važniji njima nego Crnoj Gori. Nama iz DF-a su važniji Sveti Petar Cetinjski i vrijednosti tradicionalne Crne Gore od svih korumpiranih činovnika briselske administracije. Zato smo i potpisali ovu inicijativu – kaže Mandić.

On očekuje da će svi poslanici koji 2008. “nisu bili uz Mila Đukanovića” potpisati inicijativu, te smatra da je Poslanički klub DF-a uradio važnu stvar i vjeruje da će i drugi slijediti njihov potez.

– Vjerujem da će svi koji su bili zajedno sa nama na protestu 2008. godine, kada je zvanična Podgorica priznala Kosovo za nezavisnu državu, a tu mislim na SNP i stranke koje su nastale iz te partije, uraditi isto što je uradio i Poslanički klub DF-a – rekao je Mandić.

Ranije je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, takođe, potpisao inicijativu, ocjenjujući da je priznanje lažne države Kosovo “izdaja koja ugrožava samu državu Crnu Goru”.

– To priznanje je odricanje od zajedništva sa Srbijom, ali je, prije svega, to izdaja Crne Gore. To je izdaja svih velikih žrtava, gaženje po njima, od cara Lazara do naših dana – rekao je mitropolit Amfilohije.

Vlada Crne Gore je 9. oktobra 2008. godine priznala samoproglašeno Kosovo.

Odluka o priznanju samoproglašenog Kosova dovela je Crnu Goru na ivicu građanskih sukoba, a Mandić je tada 13 dana štrajkovao glađu.

RTRS