MUP Republike Srpske obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga. Prema podacima MUP–a, prošle godine je na području Republike Srpske najviše zaplijenjeno marihuane, oko 177 kilograma, te oko dva kilograma heroina,a kokaina oko 1,7 kilograma.

U prvih pet mjeseci ove godine Policija Srpske zaplijenila je oko 30 kilograma marihuane, oko 462 grama heroina, 1,3 kilograma kokaina, određene količine spida i ekstazija. Više lica je privedeno i procesuirano.

Policijska uprava Prijedor nedavno je sprovela akciju pod nazivom “Zora 2”, s ciljem suzbijanja ove vrste kriminaliteta. Ova akcija je rezultirala hapšenjem pet lica i oduzimanjem značajne količine vipe vrsta narkotičkih sredstava.

Na području Policijske uprave Banjaluka nedavno je otkrivena laboratorija za proizvodnju modifikovane indijske konoplje.

“Nadležnim insitucijama podneseno je 18 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima za krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, 55 prekršaja, lišeno je slobode 95 lica, a oduzeta je i određena količina opojnih droga od kojih je najspecifičnije oko 11 kg marihuane”, izjavila je Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Represivne mjere policije rezultat su pokazale i u Bijeljini gdje je nadležnim tužilaštvima podneseno 18 izvještaja protiv 21 lica, od čega je jedno lice povratnik u izvršenju krivičnog djela.

U Istočnom Sarajevu, zbog zloupotrebe droge, tužilaštvu su podnesene prijave protiv 20 lica. Kao dio preventinih aktivnosti organizovana su i edukativna predavanja policijskih službenika u osnovnim i srednjim školama povodom kampanje protiv zloupotrebe droga. Svrha predavanja je edukovanje djece, omladine i radnog osoblj škola kako da prepoznaju drogu i kako izbjeći ako dođe do takvih situacija.

Leci sa podacima o najčešće korištenm drogama, njihovom štetnom djelovanju dijeljeni su širom Srpske.

RTRS

FOTO: prijedor24h