Kod Šaranove jame na Velebitu u subotu, 30. juna, biće služen parastos jadovničkim žrtvama i osveštan Časni krst povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.
Parastos će služiti sveštenici Eparhije gornjokarlovačke u 11.00 časova, a potom će delegacija građana i Udruženja “Jadovno 1941” posjetiti mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića dolcu, gdje će biti postavljen drveni Časni krst i služen pomen.

U blizini nekadašnjeg sabirnog logora nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskoj ploči, pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće zatim Časni krst u Čačića dolcu koji je podignut 2012. godine, te Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu kod Gospića.

Uz samu crkvu nalazi se neoznačena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće zatim selo Medak i manastir posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, nakon čega je predviđen povratak kući.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke je organizator molitvenog okupljanja sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Za učesnike sabranja biće obezbijeđen besplatan prevoz autobusima iz Beograda, Novog Sada, Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada.

Molitveno sabranje na Velebitu prijavljeno je i odobrila ga je Policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.