Otkrivanje spomenika braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju na Vidovdan u Andrićgradu biće jedan od najvećih podviga srpske vjere i kulture, ocijenio je akademik Matija Bećković, podsjećajući da su se na ovaj praznik odigrali neki od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji.

“Na taj čin je srpski narod čekao vekovima i najzad je dobio znamenje koje je, u stvari, povelja naše duhovnosti i spomenik duši srpskog naroda”, rekao je Srni Bećković, koji će besjediti na sutrašnjoj ceremoniji otkrivanja spomenika.

On je dodao da je Ćuprija na Drini, zavještanje Mehmed paše Sokolovića, “ponovo ozidana”.

U Andrićgradu će sutra, na Vidovdan, biti obilježeno stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i na ulazu u kameni grad biće otrkiven spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu u Andrićgradu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića koji je i autor skulpture Gavrilu Principu postavljene u Beogradu.

Kuzmanović, koji je na spomeniku radio dvije godine, izjavio je da ovo djelo pokazuje da se može pobijediti nepobjedivo i pomiriti nepomirljivo, kao što se istinskom snagom može izdići iznad religije i države.

Idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je ranije da je spomenik braći Sokolović “jedna od najvećih radosti njegovog života” i da spomenik predstavlja opoziv tezi da “nema rata dok ne udari brat na brata”.

RTRS