Obavještajno bezbjednosna agenecija (OBA) BiH u zadnjih nekoliko godina nije prikupila informacije koje bi ukazivale na alarmantno djelovanje vehabija te na postojanje kampova za obuku terorista u BiH.

To je napisao generalni direktor OBA Osman Mehmedagić zvani Osmica u odgovoru na pitanje poslaniku SBB u Predstavničkom domu BiH Mirsadu Đonlagiću.

Osim što nije prikupila pomenute informacije, Mehmedagić navodi da OBA podatke o opasnom djelovanju vehabija u BiH nije dobila ni kroz zakonom propisanu saradnju i razmjenu podataka sa partnerskim službama iz inostranstva, uključujući i obavještajne službe iz regiona.

– Neargumentovano i manipulativno potenciranje izmišljenih „informacija“ u vezi sa navedenim kreira percepciju povećanog vjerskog ekstremizma u Bosni i Herecegovini, što uglavnom ne korespondira sa stvarnim stanjem – navodi Mehmedagić.

Naglašava da OBA ni druge policijske i bezbjednosne agencije u BiH ne potcjenjuju bezbednosne prijetnje, već da angažuju resurse za njihovo praćenje i pravovremenu reakciju.

– Borba protiv terorizma, radikaluzma i nasilnog esktremizma, uključujući i sprečavanje finansiranja terorizma, bila je i biće jedan od prioriteta u radu OBA BiH – navodi Osmica, koji inače rijetko istupa u javnosti.

Njegov odgovor Đonlagiću, posredstvom Ministarstva bezbjednosti BiH, prvo je nosio oznaku povjerljivosti koja je naknadno skinuta, a odgovor prilagođen za javnu upotrebu.

Srpskainfo