Beba Sofija Preljić, rođena 16. juna, najmlađi je učesnik “Konferencije beba” u Prijedoru na kojoj je danas učestvovalo 147 beba, od ukupno 527 rođenih u protekloj godini.
Na tradicionalnoj vidovdanskoj “Konfrenciji beba” odabrano je tročlano predsjedništvo, koje osim Preljićeve, čine Danijel Saganović kao najstarija beba koja će 30. juna napuniti godinu dana i Mehmed Sadiku koji ima sedmoro braće i sestara.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nagradio je poklonima ove bebe, kao i bebe rođene 27. maja – na dan slave grada Arsenija Babića, Saru Vidičević i Milu Čelebić, budući da ove godine nije bilo rođenih beba na 16. maj – Dan grada Prijedora.

“Želimo poručiti da grad vapi za povećanjem nataliteta i drago mi je da se možemo pohvaliti da je, u periodu između dva Vidovdana, rođeno 38 beba više, nego godinu dana ranije. To je zaista značajan napredak”, rekao je Đaković, koji će sutra u porodilištu darivati bebe rođene na Vidovdan.

Sve bebe koje su učestvovale na “Konferenciji beba” dobile su poklone, zahvaljujući gradskoj upravi, a u ime Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske učesnicima su podijeljene majice s logom “Porodica za pet”.

Deseta “Konferencija beba” organizovana je u više lokalnih zajednica u Republici Srpskoj s ciljem da se javnost upozori na nepovoljnu demografsku sliku u Srpskoj.

RTRS/prijedor24h