Vlasnici automobila u BiH uskoro bi stare papirne saobraćajne dozvole trebali da zamijen novim, plastičnim, nalik ličnim kartama i vozačkim dozvolama, saznaje Klix.ba.

Prije mjesec dana Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao da bude zamjena trenutnih saobraćajnih dozvola sa novim i modernijim čipovanim karticama.

Nove saobraćajne dozvole bi imale oblik plastične kartice sa čipom na kojem bi bili memorisani podaci o vlasniku automobila, karakterisitikama vozila i ostalim detaljima koji se i danas nalaze u saobraćajnim dozvolama.

Kako Klix saznaje, uskoro bi trebao uslijediti sastanak predstavnika IDDEEA-e sa delegacijom Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH kako bi se usaglasile potrebne izmjene Zakona, a zatim bi na scenu trebalo da stupi Savjet ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena Zakona što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene saobraćajnih dozvola u BiH.

Nakon biometrijskih pasoša, te elektronskih ličnih karti i vozačkih dozvola ovo bi bila nova stepenica u modernizaciji ličnih dokumenata državljana BiH čime ne bi zaostajali za evropskim zemljama.

Srpskainfo