Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas u prijedorskom porodilištu djevojčicu Aleksandru, koju je majka Marija Grbić iz Novog Grada rodila na Vidovdan.

Đaković je, uručujući poklon majci koja je dobila drugu djevojčicu, naglasio da je ovo jedna od njegovih najljepših i najradosnijih radnih obaveza.

– Nema radosnije obaveze nego što je posjeta porodilištu. Na ovaj Vidovdan je rođena samo jedna beba, iako ih je u periodu između dva Vidovdana čak za 38 više nego ranije, što je ipak ohrabrujuće – rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, Vidovdan je dan u kojem su kroz istoriju Srbi silno stradali, ali ima i radosnih događaja.

– Dolazimo da čestitamo ovaj najljepši dan u životu svakog čovjeka, kada dobije dijete, te da bebi poželimo dug i srećan život – rekao je Đaković.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja prijedorske Opšte bolnice Slobodanka Šormaz potvrdila je novinarima da je prijedorsko porodilište “Prijatelj bebe”, odnosno dio jednog projekta Unicefa koji treba da bude završen u septembru ove godine procesom akreditacije.

– To je složen proces koji je rađen u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo, a riječ je o grupi standarda koji treba da poboljšaju usluge svakog porodilišta – dodala je Šormazova.

Dežurni ginekolog Danica Plemić je izjavila da je od početka godine bilo 350 porođaja, te je već godinama za pedeset odsto smanjen broj porođaja u odnosu na prijeratni period.

– Moramo vidjeti kako da stimulišemo mlade bračne parove da se opredijele za stvaranje potomstva – izjavila je Plemićeva.

Posjetom prijedorskom porodilištu završen je drugi dio manifestacije “Konferencija beba” na kojoj je juče nagrađeno oko 150 beba od ukupno 527 koliko ih je ukupno rođeno za godinu dana.

Deseta “Konferencija beba” organizovana je u više lokalnih zajednica u Republici Srpskoj s ciljem da se javnost upozori na nepovoljnu demografsku sliku u Srpskoj.

Video: Kozarski