Na Mrakovici će u nedjelju, 1. jula, biti obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša – u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.
Obilježavanje zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih datuma Velimir Dunjić rekao je da će u 10.00 časova biti služen parastos kod Spomen-krsta, a u 10.45 časova položeni vijenci kod Centralnog spomenika.

Programom je za 11.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjeća da je narod Kozare od 10. juna do 15. jula 1942. godine doživio veliku tragediju jer se našao usred uništavanja partizanskog pokreta koji je tada jačao na tom prostoru, ali i stanovništva koje je bilo njegova logistika.

Savanović kaže da se oko 3.000 boraca borilo protiv 12.000 nacista i oko 20.000 snaga NDH – ustaša i domobrana.

“Poginulo je mnogo partizana i civilnog stanovništva. Ubijeno je oko 40.000 civila, a oko 68.000 ih je protjerano i internirano u logore”, rekao je novinarima u Banjaluci Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je naveo da je zajednički cilj nacista i ustaša bio uništavanje partizanskog pokreta, te protjerivanje i ubijanje stanovništva Kozare koja je, strateški posmatrano, važna sa pravaca savske, unske i vrbaške komunikacije i rudnika “LJubija”.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Agencije