Poznati su višegodišnji pokušaji politizacije pitanja „bosanskog“ jezika u nastavnom planu i pogramu u Republici Srpskoj, što je apsolutno neprihvatljivo, jer ne postoji naučno uporište za bosanski jezik, kao ni za bosansku naciju, kaže za Srpskainfo predsjednica Odbora Narodne skupštine RS za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda.

Komentarišući poruke koje je potpredsjednik Srpske Ramuz Salkić juče poslao iz Banjaluke, s druge konferencije o “bosanskom jeziku”, Mrda kaže da je to samo geografska odrednica na osnovu koje bošnjački političari pokušavaju, kroz politički pritisak i uz podršku određenih zapadnih ambasada u BiH, da plasiraju kao potrebu njihovog naroda da imaju pravo na vlastiti jezik.

– Sve do promjene Ustava, do čega, naravno, neće doći, ustavom je zagarantovano pravo da se u RS govore jezici konstitutivnih naroda. Ako su Bošnjaci konstitutivan narod, jezik može da bude samo jezik bošnjačkog naroda, kao što su jezici srpskog i hrvatskog naroda. Sve druge izjave kojima se koristi gospodin Salkić ja ću zaista smatrati politički zlonamjenim, tendencioznim i bez ikakvog valjanog naučnog uporišta – poručuje Mrda.

Osvrćući se na Salkićeve optužbe da je u Srpskoj prisutan aparthejd, Mrda mu poručuje da se pozabavi srpskom djecom koja pohađaju nastavu u FBiH.

– Upravo ona trpe svojevrsni aparthejd zato što u većini škola nijedno srpsko dijete ne uči srpski. Djeca i roditelji trpe podvalu. Ako se smiju izjasniti da žele učiti srpski jezik, piše im se formalno srpski jezik, a pohađaju ga po nastavnom planu i programu za „bosanski“ – kaže Mrda.

Salkić je, između ostalog rekao: “Nadživjeli smo mnoge vlasti u prošlosti koje su negirale bosanski jezik, naše ime i sveukupni identitet. Nadživjećemo i ovu vlast koja provodi aparthejd u obrazovanju”.

Foto: Kabinet potpredsjednika RS

Druga po redu konferencija

Pozvao je vlast u Srpskoj da odustane od „necivilizacijskih“ postupaka i da omogući da se koristi ime “bosanski jezik”, a Misiju OEBS u BiH da prekinu saradnju i realizaciju projekata sa Vladom i Narodnom skupštinom dok ne odustanu od „diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i bosanskom jeziku“.

– Pozivamo vlasti ovog entiteta da odustanu od najavljenih zajedničkih nastavnih planova sa Srbijom, jer će to dodatno produbiti ionako veliki jaz i diskriminaciju u obrazovnom sistemu. Pozivamo nadležne u BiH, ali i OHR, da reaguju u ovom slučaju – rekao je Salkić.

Konferenciju pod nazivom „Jezik, sloboda, tradicija – Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici“ organizovao je Kabinet potpredsjednika RS u saradnji sa Institutom sa jezik Univerziteta u Sarajevu i Bosanskom medijskom grupom.

Srpskainfo