U knjizi “Epitaf za Bosnu” Dževad Galijašević istražuje ulogu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u mreži jačanja radikalnog islama u ovoj državi.

Trajno stambeno zbrinjavanje potencijalnih radikalnih islamista postalo je državni projekat, a autor navodi da je, u saradnji sa američkom ambasadom u Sarajevu, pokrenuta složena operacija naseljavanja “uglednih ratnika” i komandanata, predvodnika džihada i njihovih porodica iz Sirije, Јemena, Avganistana i Iraka u okolinu Sarajeva.

Fantomska preduzeća

Operacija je nosila kodni naziv “Nekretnina”, a rezultati kasnije istrage su, tvrdi Galijašević – poražavajući.

– Otkriveno je postojanje “turističkih naselja” zatvorenog tipa u kojima može boraviti oko 5.000 ljudi, sumnjivog identiteta i biografije. U saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, utvrđene su zloupotrebe pojedinih arapskih državljana, koji uopšte nisu boravili na pomenutoj adresi, čak nisu dolazili u BiH godinama – ističe Galijašević i dodaje da je istragom takođe utvrđeno da su “lažno registrovana preduzeća” kao vlasnici nekretnina uglavnom polagali kapital od 2.000 KM, a da vrijednost izgrađenih objekata dostiže i pola miliona KM.

– Fiktivne firme godinama nisu imale nikakav pravni promet, nisu podnosile uredne završne račune i uglavnom nisu imale nijednog zaposlenog radnika dok u načelu predstavljaju sestrinske firme najvećih kompanija u matičnoj zemlji, uglavnom Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu – kaže Galijašević i otkriva i da su pojedine firme pravile čitava naselja koja bi zatim ogradila čvrsto zidanom ogradom, ali da u njima faktički žive samo ljudi koji se bave održavanjem.

– Na adresama Bosanskih gazija, Hifzi Bjelavca Šefika i Blažujskog druma, iako postoje poslovni prostori, nikada nijedna kontrola nije utvrdila bilo kakvu radnu aktivnost, niti zaposlenog. Prostorije su svaki put zatečene prazne i zaključane. Čak su i ove službe potvrdile da iza ovakvog naseljavanja i izgradnje objekata zloupotrebom propisa stoji ukupno 691 pravno lice i da su izgradili 16 cijelih naselja – otkriva Galijašević.

Lažni vlasnici

Autor “Epitafa za Bosnu” iznosi još jedan šokantan podatak – samo na području Sarajeva deluje čak 545 pravnih subjekata u kojima se strani državljani pojavljuju kao osnivači, suosnivači ili lica ovlašćena za pravno zastupanje.

– Samo 138 lica u vidu bilo kakvog formalnog, ovlašćenog predstavnika boravi na prijavljenoj adresi dok ostalim uopšte nije bilo moguće ući u trag. Najvažnije je da samo četiri osobe ovlašćene za zastupanje i djelovanje u ime pravnog lica, imaju regulisan privemeni boravak u BiH, dok ih je 132 boravilo kratkotrajno, u prolasku, koristeći vizni ili bezvizni režim, bez prijave boravka, a 113 lica, navodnih vlasnika objekata i cijelih naselja, nikada nije ni ušlo na područje BiH – tvrdi Dževad Galijašević.

Turske veze sa teroristima

Galijašević tvrdi da prava prijetnja od Islamske države i najavljevnih terorističkih akcija na Balkanu u stvarnosti dolazi preko Turske obavještajne islamističke mreže u BiH.

– Uloga Turske države u naoružavanju ID i drugih islamističkih formacija u Siriji i Iraku otvara pitanje odgovornosti institucija BiH koje su u protekle četiri godine preko turskih kompanija snabdijevale ekstremiste oružjem, eksplozivima, inicijalnim kapislama, detonatorima, kapisliranim i nekapisliranim čaurama. U tome su učestvovale moćne turske državne kompanije – tvrdi Galijašević.

Izvor: vesti online