Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas na Aerodromu “Urije” u Prijedoru 23. Petrovdanski padobranski kup, koji je okupio 12 ekipa i oko 60 padobranaca.
On je poželio dobrodošlicu i sigurne skokove svim učesnicima Kupa, navodeći da je ovo međunarodna sportska manifestacija po kojoj je Prijedor postao prepoznatljiv.

“Želim vam vedro nebo i dobro takmičenje i uživanje ovdje pod Kozarom u gradu Prijedoru”, rekao je Đaković.

Ovaj sportski događaj proglašen je manifestacijom od posebnog značaja od Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske i kao takva jedinstvena je, ne samo u gradu Prijedoru i prijedorskoj regiji, već i u Srpskoj.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović koji je pohvalio organizatore koji već 23 godine za redom skupljaju najbolje padobrance iz čitavog svijeta.

“Svima njima tokom ovogodišnjeg takmičenja želim vedro nebo i dobre rezultate i da ponovo i rado dolazite u naše Potkozarje”, rekao je Jaćimović.

Svečanosti otvaranja i smotri padobranaca prisustvovala je i delegacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Sportski direktor Kupa Zoran Sredić izjavio je novinarima da je Petrovdanski padobranski kup dokazana sportska manifestacija koja je u organizaciji Aero-kluba “Prijedor” prvi put održana 1996. godine, a ove godine učestvuju padobranci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Rumunije, Finske, Rusije, Mađarske, Republike Srpske i Federacije BiH.

“Kup je uvršten u zvanični kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije, tako da se Petrovdanski padobranski kup po tome ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije, jer okuplja najbolje padobrance svijeta”, rekao je Sredić.

Takmičarski skokovi će se izvoditi iz helikoptera Oružanih snaga BiH, a padobranci će se takmičiti u disciplini skok na cilj u serijama sa visine 1.200 metara.

Glavni sudija ovogodišnjeg, kao i prošlogodišnjeg Kupa je Samir Handanagić, sudija sa međunarodnom padobranskom licencom.

Dugogodišnji organizator ove manifestacije Nebojša Nožinić istakao je da su na 22 dosadašnja kupa učestvovala 1.054 takmičara, odnosno 234 ekipe i da je na prošlogodišnjem kupu izveden 10.000. skok.

Svečano proglašenje pobjednika predviđeno je za sutra u popodnevnim časovima.

Organizator Kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji su grad Prijedor i Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvo odbrane BiH.