Kod Šaranove jame na Velebitu služen je pomen za više od 40.000 Srba i Јevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Јadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske. Ove žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, poručeno je iz Јadovna.

U Hrvatsku su na obilježavanje tokom protekle noći iz Srpske krenuli autobusi sa potomcima i poštovaocima jadovničkih žrtava, a nakon što je jedan od autobusa prešao granični prelaz Izačić, u Ličkom Petrovom selu uhapšen je Dane Lukajić iz Banjaluke. Hrvatske vlasti terete ga za ratni zločin.

Samo nekoliko kilometara nakog granice, autobus sa hodočasnicima iz Banjaluke zaustavila je policija. Ušli su policajci i legitimisali nekoliko ljudi, nakon čega su izveli Danu Lukajića, svjedoči Vladimir Stanić.

– Bili su prilično grubi, kao da su u pitanju kriminalci. Stavili su im ruke na haubu, raširili im noge, pretresli ih i dali naređenje da mi ostali možemo da idemo. Vozač je krenuo, mi smo negodovali, ali on nije slušao. Nemamo čak ni papir da je čovjek odveden – kaže Stanić.

Dane Lukajić poklanjao se žrtvama Јadovna proteklih osam godina, što je namjeravao učiniti i danas, kao član Udruženja “Јadovno 1941.”. Reagovalo se odmah, kaže srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

– Kao što znate, ovdje nema telefonskih veza, ali već smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem da se i Ambasada zainteresuje i pokaže jasno interesovanje. To ćemo uraditi i imati puni angažman i pratiti stvari – ističe Ivanić.

Iako u sjeni svega što ih je snašlo na putu do Šaranove jame, potomci i poštovaoci žrtava odali su počast nevino stradalim. Među njima je i Ljiljana Milićević, koja je tek prije nekoliko godina saznala da su na ovom mjestu kosti njenih potomaka iz Hercegovine.

Na Velebitu je mučki ubijeno 38.000 Srba, dovedenih iz BiH, Hrvatske i Srbije. Iz godine u godinu, sve više ljudi dolazi da se pokloni nevino stradalim.

– Ovdje nisu samo potomci žrtava, ovdje su i same žrtve, ovdje su i njihovi poštovaoci i sunarodnici. To pokazuje da ono što je pokušavano da se sakrije pet decenija, jednostavno nije moguće da se sakrije – kaže Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Јadovno 1941”.

Dan sjećanja na Јadovno 1941. treba da dobije status značajnih datuma od republičkog interesa, poručio je izaslanik predsjednika Srpske, Miladin Dragičević.

– Mi ćemo predložiti da se da poseban tretman obilježavanju stradalnika u ovim jamama pod Velebitom i na Pagu – kaže Dragičević.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da Јadovno, Јastrebarsko, Stara Gradiška i druga stratišta trebaju biti u udžbenicima, jer srpski narod ima jako puno stratišta i u BiH i u Hrvatskoj.

Kao i prethodnih godina, hodočasnici su krenuli stazom jadovničkih mučenika dugom 7,5 kilometara noseći časni krst. Krajnji cilj bio je Čačića dolac, nedaleko od mjesta logora gdje se nalazi devastirani spomenik nad jamom sa moštima žrtava. Tu, uz jamu, danas je postavljen časni krst. Hodočasnici poručuju da je očuvanje kulture sjećanja na nevine žrtve naša obaveza.

Hodočasnici su u povratku obišli Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu.

RTRS