Na Mrakovici će sutra biti obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša – u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U 10.00 časova biće služen parastos kod Spomen-krsta, a u 10.45 časova položeni vijenci kod Centralnog spomenika.

Programom je za 11.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari prenosiće naša televizija od 11.00 časova.

Obilježavanju će prisustvovati ministar porodice, omladine i sporta Srpske Јasmina Davidović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, delegacija Narodne skupštine Srpske, Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Obilježavanju će prisustvovati i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, studenti Kriminalističko-policijske i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te udruženja opredjeljena za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Grad Banjaluka, opštine Kostajnica i Novi Grad, te Opštinska organizacija SUBNOR-a iz Prnjavora organizuju sutra besplatan prevoz na Mrakovicu.

Iz Gradske uprave Banjaluka saopšteno je da je polazak pet autobusa predviđen u 8.00 časova sa stare autobuske stanice u Vidovdanskoj ulici, a povratak po završetku manifestacije.

Polazak autobusa iz Kostajnice predviđen je u 9.00 časova sa parkinga kod marketa Kort” a iz Novog Grada i Prnjavora u 8.00 časova ispred hotela Una, odnosno ispred Dječijeg vrtića “Naša radost”.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

RTRS/SRNA