“Bio je svima dobar drug, osoba sa kojom sam mogla da pričam o svemu. Odbojkaš, kulturan i baš zbog tih manira sam se i zaljubila u njega…”

Ovako priču o Jovanu Punoviću (17), tinejdžeru koji je pršle nedelje preminuo ispred beogradskog splava usled velike količine ekstazija u krvi, počinje njegova devojka Andrea Savić (18).

Priča o jezivoj smrti mladog sportiste koji je umro u mukama nakon što je satima ležao sam na pločniku, gde ga je obezbeđenje splava izbacilo i ostavilo, šokirala je Srbiju. Međutim, ovom tragedijom najviše su zatečeni njegovi najbliži, budući da, kako kažu, Jovan nikada nije pokazivao znake problematičnog ponašanja niti sklonosti ka drogama, a da stvar bude još čudnija, bio je odbojkaš koji je treninge imao i do pet puta nedeljno.

– Bio je pre svega dobar čovek, a malo ko to uspe da bude tako mlad. Planirao je da nakon srednje škole upiše Pravni fakultet – kaže Andrea.

Kako kaže, on je bio mladić koji je svojim prijateljima i njoj uvek prvi dotrčao u pomoć kada je bilo potrebno.

– Uvek je pokušavao da pronađe rešenje za sve. Svima da pomogne. Ne mogu da verujem da je dočekao sudbinu da mu ispred spava pomoć pružaju neznanci, dok su oni koji su bili s njim pobegli – kaže ona.

Podsetimo, Paunovića je sa splava izvelo obezbeđenje jer mu je pozliko od prekomerne količine narkotika. Oni su ga ostavili na pločniku gde se mladić tresao u bolovima i bunilu satima. U pomoć su mu pritrčali drugi gosti ovog splava kada su videli u kakvom je stanju. Oni su pozvali policiju i Hitnu pomoć i sat vremena pokušavali da pomognu mladiću kako su znali: držanjem na boku kako se ne bi ugušio svojim jezikom, polivali su ga vodom, pričali mu… Njegovih prijatelja sa kojima je bio na splavu nije bilo nigde. Jedan mladić prišao je i rekao njegovo ime i godine i pobegao.

Jovan PaunovićFOTO: RAS SRBIJA
Jovan Paunović

Kako kaže porodica stradalog mladića, Jovan nije bio opljačkan niti pretučen na splavu, kako su pojedini mediji pisali.

– Jovan je na Vojnomedicinsku akademiju primljen sa svim svojim stvarima. Tu mu je bio lanac, telefon, sat, a jedino što mu je nedostajao su bili 15.000 dinara, koje su mu izvukli ti koji su mu prodali drogu videviši o kojoj količini novca se radi – kažu njegovi najbliži.

O tome da je bio pretučen, kažu, nemaju saznanja.

– Ono što smo mi videli nije izgledalo kao da je pretučen. Na telu nije imao nikakvih vidljivih povreda, ali svakako se čeka nalaz obdukcije koji će to da utvrdi.

Porodica nam je ispričala i šta se dogodilo nakon što ga je hitna pomoć odvela sa “25. maja”.

– On je primljen sa visokom temperaturom od čak 45 stepeni, i već tada su nam lekari rekli da je njegovo stanje veoma loše, kao i to da bi zbog toliko visoke temperature mogao da ostane sa teškim oštećenjima na mozgu, i da mu je mozak “bukvalno spržen” – kaže dečakov rođak.

Nakon što su doktori utvrdili da je reč o velikoj količini droge koja je u njegovom sistemu, počelo je spasavanje ovog mladog života.

– Nekoliko puta je bio reanimiran, ali njegovi organi nisu izdržali, otkazali su mu bubrezi i u nedelju uveče je preminuo – vidno uznemiren kaže on.

Tužilaštvo čeka nalaze obdukcije

Iako nalazi lekara sa VMA potvrđuju da je tinejdžer u krvi imao ogromnu količinu droge ekstazi, veštaci će dati poslednju reč o uzroku smrti.

Od pravnice koja zastupa porodicu dobili smo informacije da se nalazi obdukcije još uvek čekaju, i da taj proces može da potraje i više od mesec dana.

– Kada dobijemo obdukcioni nalaz Tužilaštvo će preduzeti sve mere u skladu sa onime što se utvrdi. Više tužilaštvo je po službenoj dužnosti obavezno da sprovede istragu, i ništa se ne preduzima do tada. U tom smislu pravac istrage se ne zna za sada, a sve su ostalo nagađanja – kaže Gordana Nešić Ćetković, pravnica koja zastupa Jovanovu porodicu.

Podsetimo, Beograđanin Jovan Paunović (17), preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava “Kolos” leži u bunilu, ima napad i grči se, jer je u sebe uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi. Nesrećni mladić preminuo je ispred spava gde su ga prijatelji ostavili, a prolaznici pokušavali da mu pomognu čekajući gotovo sat vremena Hitnu pomoć.

Blic.rs