Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDS-K) Darko Banjac rekao je da Narodna skupština Republike Srpske ne može da pravno kvalifikuje slučaj stradanja Davida Dragičevića i ocijenio da su pojedini zaključci Anketnog odbora politički.

On je tokom skupštinske rasprave predložio korekciju jednog od zaključaka Anketnog odbora, i to tako da bude navedeno da Odbor očekuje od Tužilaštva da u što kraćem roku kvalifikuje slučaj i postupi u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, što će obavezati sve institucije u daljem postupanju.

Komentarišući zaključke Anketnog odbora, Banjac je rekao da nije posao ovog odbora da zaključuje da postoji nepovjerenje građana u institucije.

– Takođe, Narodna skupština ne može da kvalifikuje ovaj slučaj niti može utvrditi da nešto jeste ili nije krivično djelo – rekao je Banjac, navodeći da je to posao nadležnih organa.

On je naveo da se znalo da će Anketni odbor istraživati i ispitivati Tužilaštvo i policiju.

– Loša namjera da se skrene pažnja sa policije i tužilaštva nije postojala, jer da jeste, ne bi bio formiran taj odbor – rekao je Banjac tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

On je istakao da se pravda ne može uzimati u svoje ruke, te da ona mora biti u okvirima Ustava i zakona Republike Srpske.

– Niko nema ništa protiv da u radu tog odbora budu pozvani gosti, ali da se o tome izjasni Odbor. Niko ne smije postavljati pitanje osim članova tog odbora – rekao je Banjac, dodajući da je to bila prva politizacija i zloupotreba Odbora.

On je upitao i zašto nadležno tužilaštvo ne donosi naredbu o sprovođenju istrage u ovom slučaju.

– To je krucijalna stvar o kojoj moramo pričati i da se u tom smjeru obratimo Tužilaštvu, da zahtijevamo od Tužilaštva da to uradi, jer to mora po zakonu. Da je naredba donesena, mi ne bismo danas zasjedali i o tome se ne bi raspravljalo u skupštini – poručio je Banjac.

On kaže da nije tačno da vlast osporava rad Anketnog odbora, ocjenjujući da primjese politike u ovakvim i drugim tragičnim slučajevima nisu dobre.

– Da smo mislili osporavati rad ovog odbora vjerovatno ga ne bismo izglasali. Ne napada se rad, već određene njegove procedure i zaključci koji nisu u skladu sa zakonodavno-pravnim propisima Republike Srpske, uključujući Ustav Srpske – rekao je Banjac.

Srpskainfo