Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je čudno da se ministri iz Saveza za promjene nisu založili za usvajanje Prijedloga revidirane strategije o ratnim zločinima, protiv koje su Bošnjaci, a koja predviđa puštanje na slobodu zatvorenika nakon što odsluže 75 odsto zatvorske kazne.

– Traži se da se u strategiju uključi usaglašavanje sa evropskom praksom, što podrazumijeva da onaj ko odsluži 75 odsto zatvorske kazne, na osnovu odluke zatvorskih vlasti, po tom osnovu može da bude pušten na slobodu – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je tih strategija već previše i da je očigledno da je to neki “izlaz” koji strancima treba.

– Koliko znam, danas nije prošla ni energetska strategija na sjednici Savjeta ministara. To je sve u funkciji priprema za Samit za zapadni Balkan u Londonu. U tom pogledu, odjednom su se pojavili ti neki zahtjevi. Mogu da razumijem za energetsku strategiju, ali ne i za strategiju o ratnim zločinima. Mi ćemo pokušati u Republici Srpskoj da uvedemo te prakse kao u Evropi – rekao je Dodik.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac predložila je da se odgodi uvrštavanje Prijedloga revidirane strategije o ratnim zločinima na dnevni red današnje sjednice Savjeta ministara, bez nekog posebnog obrazloženja.

RTRS