Izbor nosioca liste SDS iz Izborne jedinice dva za Parlamentarnu skupštinu BiH izazvao je žestoke svađe u najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj, saznaje Srpskainfo.

Kako za naš portal otkrivaju odlično obaviješteni izvori, sjeme razdora na, inače, prilično harmoničnoj prekjučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SDS posijao je otvoreni sukob između bivšeg predsjednika te stranke Mladena Bosića i ogromne većine članova GO. Razlog za nove podjele u najvećoj opozicionoj partiji u RS je, kako saznajemo, bilo Bosićevo insistiranje na tome da on bude nosilac stranačke liste iz Izborne jedinice 2 za Parlamentarnu skupštinu BiH.

S druge strane, izvori Srpskainfo otkrivaju da je većina članova Glavnog odbora insistirala na tome da na to mjesto bude postavljen gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

– Formiranje izbornih lista i njihovih nosioca za devet izbornih jedinica u RS, kao i tri za nivo BiH, protekao je bez većih trzavica sve dok na dnevni red nije došlo imenovanje nosioca liste ispred Izborne jedinice 2 za Parlamentarnu skupštinu BiH. Naime, problem je nastao zbog toga što su na tu poziciju „pucala“ dva istaknuta stranačka funkcionera, bivši predsjednik SDS Mladen Bosić i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, od kojih nijedan nije želio da popusti – otkrivaju naši sagovornici iz vrha SDS koji su insistirali na anonimnosti.

Oni dodaju da je najveći krivac za prijetnju novim ozbiljnim raskolom u SDS bivši partijski šef koji je, prema njihovim riječima, od članova Glavnog odbora izričito zahtijevao da upravo on bude postavljen za nosioca liste, iako, kako tvrde, ogromna većina članova tog tijela podržava Petrovića.

– Koliko je Bosić zagrizao za kandidaturu potvrđuje i to što nije želio da prihvati ni obećani kompenzacioni mandat, kao ni ponudu da bude delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kada su pojedini članovi GO pokušali da mu razumno objasne da Petrović uživa veću podršku stranačke baze i da može da osvoji najmanje 25.000 glasova, o čemu Bosić može samo da sanja u svom rasturenom partijskom odboru u Brčkom, bivši šef SDS optužio je stranačke kolege da ga žele poniziti. Tada je počela žučna rasprava i međusobno optuživanje za ranije loše izborne rezultate, što je na kraju dovelo do toga da na pomenutoj sjednici Glavnog odbora jedino za Izbornu jedinicu 2 nije izabran nosilac liste. Vruć krompir prebačen je u ruke Predsjedništva SDS i stranačkog lidera Vukote Govedarice, koji do kraja ove sedmice moraju da prelome koga će da podrže – bivšeg partijskog šefa, koji je upravo Govedaricu postavio za svog nasljednika, ali koji ne uživa podršku u stranci, ili gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, koji već duže od decenije pobjeđuje u jednom od najvećih gradova u RS – objašnjavaju naši izvori.

Komentar o sukobu koji je na sjednici glavnog stranačkog odbora izbio zbog izbora nosioca liste iz Izborne jedinice 2 za Parlamentarnu skupštinu BiH pokušali smo dobiti od lidera SDS Vukote Govedarice, ali se on nije javljao na pozive.

Za komentar smo ostali uskraćeni i od bivšeg šefa SDS Mladena Bosića, koji se takođe nije javljao na telefon. S druge strane, gradonačelnik Doboja Obren Petrović nije bio raspoložen za razgovor o toj temi.

– Nemam komentar – kratko je poručio Petrović na pitanje o razlozima zbog kojih SDS nije izabrala nosioca liste za Parlament BiH iz njegove izborne jedinice.

Izbacivanje iz članstva

Osim sukoba između Mladena Bosića i pristalica Obrena Petrovića, prekjučerašnje zasjedanje Glavnog odbora i Predsjedništva SDS obilježila je i odluka o isključivanju iz partijskog članstva dosadašnjeg predsjednika SDS u Čelincu Gorana Tubaka i odbornika te stranke u lokalnom parlamentu Darka Jankovića.

Podsjećamo, pobunjeni članovi čelinačkog SDS optužili su stranačkog šefa da je na njih vršio pritisak da dođu na skup „Pravda za Davida“ 7. jula u Banjaluci, što je Govedarica demantovao.