Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević najavio je početak sprovođenja projekta “Prevencija zaraznih bolesti u romskim naseljima i edukacija iz oblasti opšteg zdravlja Roma”.
Sprovođenje projekta, koji finansira Fond otvoreno društvo BiH u iznosu od 5.500 KM, trajaće tri mjeseca.

“Cilj projekta je poboljšanje higijensko-sanitarnih i zdravstvenih uslova života za 15 romskih porodica kroz edukaciju o kulturi stanovanja i očuvanju zdravlja”, rekao je Salešević na konferenciji za novinare.

On je naveo da će tokom trajanja projekta biti sprovedene aktivnosti, uglavnom terenskim radom, kako bi se ustanovili uslovi u kojima žive Romi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

“Sa ovim porodicama će se sprovoditi edukativne radionice o očuvanju opšteg zdravlja, kao i pravilnom odlaganju sekundarnih sirovina koje će biti teže dostupne djeci, čime će se smanjiti rizik od širenja zaraznih bolesti”, istakao je Salešević.

On je napomenuo da će ovim aktivnostima biti uspostavljena i analiza baze vakcinisane djece, te da će za onu kojoj to bude potrebno biti organizovana vakcinacija, odnosno revakcinacija.

Salešević je naglasio da je ovaj projekat izuzetno značajan za romsku populaciju, pogotovo što većina njih živi od sakupljanja sekundarnih sirovina i u veoma teškim uslovima.

Virdeo: Kozarski