Pre desetak dana Radomir Dukić Duka izabran je, jednoglasno, na sednici Skupštine Fudbalskog kluba Rudar Prijedor za predsednika Upravnog odbora i to u godini kada zeleno-crni slave devet decenija postojanja i trajanja. Samim dolaskom na najodgovorniju funkciju uzeo je “vruć krompir” u svoje ruke jer ga očekuju mnogi izazovi, ali i mnogo posla kako bi klub slavne tradicije ponovo bio uzoran i vratio nekadašnji prepoznatljivi imidž.

-Ne plašim se izazova i uvek sam voleo da radim, stvaram, tako shvatam i svoju funkciju u Rudar Prijedoru kojem je potrebna jedna nova vizija i zaokret u dosadašnjem radu. Nisam od onih koji kritikuje prethodnike da bi unapred tražio alibi, niti mi to pada na pamet, jednostavno moje shvatanja kluba, njegova organizacija, takmičarski ciljevi i sve ostalo što ide u današnjem svetu fudbala su drugačiji. Po tom novom modelu krenućemo u stvaranje jakog, organizovanog i takmičarski motivisanog kluba – počeo je svoju priču Radomir Dukić, nekadašnji načelnik CJB Prijedor, danas inspektor policije Republike Srpske.

Koji će biti vaši prvi koraci?

-Već smo održali prvu, konstitutivnu sednicu i doneli zaključke u interesu kluba koji bi nam trebalo da odrede dalje smernice. Ne želim mnogo da se rasipam rečima, obećavam i pričam u prazno, ono što hoću jeste da bude red, rad i disciplina da se sve zna, šta su čije obaveze, zadaci i nadležnosti, ali ujedno da se svi pozovemo na odgovornost, kada je to potrebno. Čini mi se da je toga najmanje bilo u prošlosti, a bez odgovornosti nema ni napretka.

Prvo treba sklopiti igrački kadar za narednu sezonu, kako ide taj posao?

-Najpre smo želeli da uspostavimo funkcionalnost klupske kancelarije, doneli smo određene odluke i napravili kadrovska rešenja kako bi Rudar Prijedor organizaciono nesmetano mogao da funkcioniše. Trener Nedžad Žerić sa prvim saradnikom Srđanom Marjanovićem je dobio poverenje i nastavljamo saradnju, dakle on će da sklapa igrački kadar za novu prvoligašku sezonu. Tim će doživeti određene promene, kao što je to i uobičajeno svakog leta, ali se svi nadamo i verujemo da ćemo imati konkurentnu ekipu za visoke ambicije.

Kakve su ambicije Rudar Prijedora u sezoni 20118/19?

-Kao klub bogate tradicije i istorije, u skladu sa renomeom i ugledom koje uživamo, bivši trostruki šampioni, pa i osvajači Kupa Republike Srpske, Rudar Prijedor uvek treba da stremi najvišim ciljevima. Tako će da bude i sada, ali mora da svima da je jasno da mnogo toga zavisi i od protivnika, jer mnogi imaju pobedničke ambicije kao mi. Titulu smo izgubili prošle sezone u trci sa Zvijezdom-09 u godini slavlja. Sada će biti mnogo teže.

Po čemu to zaključujete, ko će biti najveći konkurenti?

-Tu je, nezaobilazno, banjalučki Borac, koji je imao problem sa licencom za takmičenje u Premijer ligi BiH. Slavija je najavila borbu za titulu, tu je uvek neugodna Drina iz Zvornika, pa novajlija Sloga iz Gornjeg Crnjelova, povratnik Modriča, ne treba zaboraviti ni Kozaru, Tekstilac Kort je neugodan baš kao i Sutjeska. Biće ovo i te kako zanimljivo i uzbudljivo prvenstvo koje počinje 11. avgusta. Od prvog kola Rudar Prijedor želi da pokaže svima da se unapred ne predaje i da se od starta uključuje u borbu za vrh. Nadam se najboljem. Optimista sam, ali biće teško.

Imate li podršku na tom putu?

-Smatramo da imamo, a to se i vidi. Naši sponzori Grad Prijedor, Arcelor Mital i RŽR Ljubija u prvom redu daju logistiku, ima tu i mnogo prijatelja, partnera, ljubitelja fudbala, navijača, svi su u službi kluba. Moramo svi da budemo na okupu i zajedno stremimo ka postavljenim ciljevima kako bi naš Rudar Prijedor ponovo bio veliki, među najboljima u Republici Srpskoj i BiH. Svakim danom ćemo nastojati da budemo jači, bolji i progresivniji. Dakle,cilj nam je da stvorimo ozbiljan kolektiv ra svaki respekt i poštovanje

Omladincima maksimalna pažnja

Posebnu pažnju ćete, bar Ste tako najavili, pokloniti i omladinskom pogonu?

-To je budućnost svakog kluba i ako se stvari u omladinskom pogonu slože kako to treba i dolikuje, onda nijedan sportski kolektiv, pa tako ni Rudar Prijedor ne treba da brine. Omladinski pogon treba da bude naš prioritetni izvor prvotimaca. U prošlosti smo imali mnogo uspeha na tom polju i takmičarski i kadrovski i u tom pravcu treba da nastavimo dalje da delujemo da stvorimo neke nove Siniše Saničanine, Aleksandre Jovičiće, Ognjene Davidoviće… Maksimalno ćemo u narednom periodu posvetiti pažnju omladinskim selekcijama.

Sportski žurnal/Slavko BASARA