Okružno javno tužilaštvo Banjaluka izdalo je naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Danas je nastavljeno zasijedanje Narodne skupštine Republike Srpske – poslanici nisu prihvatili Izvještaj Anketnog odbora, formiranog s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica u ovom slučaju.

Naredba o sprovođenju istrage donesena je 28. juna, a potpisao ju je okružni tužilac Dalibor Vrećo. Međutim, u Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavljena je tek danas, rekao je ministar Dragan Lukač. Istakao je i da ona ruši sve do sada konstruisane teorije o smrti Davida Dragičevića, jer su u njoj detljano opisana osnovana sumnja kada i kako je mladić stradao, a to se poklapa sa mjestom za koje je policija utvrdila da je posljednji put viđen. To su potvrdili iz Tužilaštva.

U saopštenju, glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir navodi da je tužilačka odluka donesena nakon brojnih istražnih radnji, saslušanja svjedoka i pristizanja nalaza vještaka iz Zagreba o povredama Davida Dragičevića. Ističe da su u postupku prikupljanja dokaza utvrdili da David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan, da je njegova smrt nastupila utapanjem u rijeci Crkvena i da su sa visokim stepenom sigurnosti utvrdili putanju kretanja mladog Banjalučanina. Lepir naglašava da je Tužilaštvo provođenjem dodatnih radnji došlo do osnova sumnje da je do stradanja Davida Dragičevića došlo na način kako je to definisano Naredbom o istrazi.

Prema navodima iz Naredbe o sprovođenju istrage, David Dragičević stradao je u noći nestanka, 18. marta, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba se nepoznatim licima oko 4.00 časa ujutro, u ulici Velibora Јanjetovića Јanje. Bježeći od njih, on je upao, ili je gurnut u rječicu Crkvenu, nakon čega se utopio, navedeno je u naredbi. Ove tvrdnje zasnovane su na svjedočenju žene koja stanuje u neposrednoj blizini mjesta gjde je pokojni David posljednji put viđen.

– Ona je čula određenu galamu i gužvu koja je mogla da dovede do njegovog pada u vodu. Čula je neke zvukove koji su to mogli da potvrde. Tužilaštvo će odlučiti da li ta izjava može biti potvrđena dokazima – rekao je Lukač.

Ovim aktom srušene su sve teorije o načinu i uzrocima smrti, koje su se mogle čitati proteklih tri mjeseca posredstvom društvenih mreža, blogova i raznih drugih medija, rekao je Lukač. Dodaje i da se u obdukcionim nalazima, kao i naredbi, navodi da su povrede na Davidovom tijelu nastale usljed pada i kotrljanja niz strmu betonsku obalu Crkvene, da su lake i nisu mogle uzrokovati smrt. Na osnovu ove nardbe, moći se, kaže, preduzimati dalje istražne radnje.

– Da bi od Instagrama i Fejsbuka dobili prepiske koje je pokojni David eventualno imao sa određenim licima kako bi mogli da utvrdimo da li se pojavljuje neko lice koje do sada nije obrađeno u istrazi – rekao je Lukač.

Lukačevom obraćanju prethodilo je glasanje o Izvještaju Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića, nakon što je u Parlament i zvanično stigla informacija iz Tužilaštva da je izdata naredba o sprovođenju istrage za ubistvo. Poslanici opozicije smatrali su da je to dovoljan razlog da Izvještaj dobije podršku. Nezadovoljni ishodom glasanja napustili su skupštinsku salu, uz optužbe upućene poslanicma skupštinske većine, koji su tokom glasanja ostali suzdržani.

– Oni su donijeli odluku da kao parlamntarna većina budu, vjerovatno uz sugestiju svojih partijskih šefova, saučesnici u prikrivanju pravde, stradanja Davida Dragičevića i ubistva – rekao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora (PDP).

Iz vladajuće većine poručuju da za Izvještaj nisu glasali iz samo jednog razloga – jer članovi Anketnog odbora nisu imali mandat da kvalifikuju djelo i ulaze u istražne radnje. Poručili su da bi glasanje za takav izvještaj bilo bi kršenje Ustava.

– Zainteresovan sam da se ta stvar riješi što prije, ali to moraju da riješe institucije, a ne narodni poslanici. Molim vas da isključimo politiku iz ovoga. Sve dok je politika umiješana ovo neće biti riješeno – rekao je Radovan Višković (SNSD).

Isti stav imao je i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

– Mislim da je ovim izjašnjavanjem skupštinske većine očuvan dignitet Narodne skupštine, da je spriječeno miješanje u rad drugih institucija i da je to način da ova institucija ostane po strani – rekao je Čubrilović.

Nakon skupštinske pauze, opozicioni poslanici saopštili su da više neće učestvovati u radu skupštine.

– Nakon odbijanja Izvještaja Anketnog odbora očito je da nam je Vlada Republike Srpske, preko svojih ministarstava, dostavila netačne podatke i Narodnu skupštinu na ovaj način uvukla u jednu tajnovitu spiralu koja je zarobila institucije Srpske – rekao je Nedeljko Glamočak (SDS).

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se Vlada nikada nije bavila pitanjima u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, te da je to najobičnija manipulacija, spekulacija i laž.

– S obzirom da je Vlada pomenuta u netačnom kontekstu, želim da kažem da je ovo najobičnija manipulacija, spekulacija i laž, jer Vlada nije nadležna i nikad se nije bavila ovim pitanjem. Mi smo od početka govorili da je ovo stvar tužilaštva – rekla je Cvijanovićeva.

Oglasio se i SNSD. Pozdravljajući konačno donošenje tužilačke odluke, kažu da je nakon rasprave na sjednici Narodne skupštine svima postalo jasno da je Anketni odbor prekršio Ustav Republike Srpske, Poslovnik o radu Parlamenta i upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da se ne smiju upuštati u sudske i tužilačke radnje, jer je to suprotno propisima. To, ističu, upućuje na potrebu postupanja nadležnih pravosudnih organa za ovakvo kršenje propisa od predsjednika Anketnog odbora i većine njegovih članova.

RTRS