Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila Izvještaj i zaključke Anketnog odbora u vezi sa okolnostima stradanja 21-ogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića.

Samim tim, nije se izjašnjavala o zaključcima koje je predložila skupštinska većina. Nakon glasanja po ovoj tački dnevnog reda, opozicioni poslanici napustili su skupštinsku salu.

Iako je Parlament Srpske, u Dan za glasanje ušao u 10 časova, gotovo dva sata poslanicima je bilo potrebno da se izjasne o razmotrenim tačkama . U prvim minutama, odmah su na zahtjev kluba SDS-a otišli na kratku pauzu, nakon koje je, u izjašnjavanju o prvoj tački došlo do burne rasprave. Ne o samom Izvještaju Anketnog odbora o kojem bi trebalo da se izjasne, već o tome da li je Tužilaštvo izdalo nalog o sprovođenju istrage protiv NN lice za ubistvo Davida Dragičevića ili nije.

Ministar Dragan Lukač još jednom je ponovio da takva naredba do jutros nije stigla u MUP. Burnu raspravu, prekinula je još jedna pauza u kojoj su poslanici PDP-a, SDS-a i NDP-a Branislav BorenovićVukota Govedarica i Dragan Čavić, otišli u Tužilaštvo za zatraže informaciju.

Po povratku u salu, Čavić je iznio detalje razgovora sa glavnim okružnim javnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimirom Lepirom.

Iako je okončana 25. redovna sjednica, uskoro bi trebalo da počne novo, posebno zasjedanje.

Prema predloženom dnevnom redu, trebalo bi da razmatraju osamnaest tačaka.

Po hitnom postupku, pred poslanicima je set zakona koji će omogućiti povećanje plata, između ostalog Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i o porezu na dohodak. Rasprava o izmjenama sedam zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru biće objedinjena. Na dnevnom redu biće i šest prijedloga zakona i jedna strategija, koji su, na zahtjev Vlade, prije dva dana povučeni sa dnevnog reda, redovne sjednice koja je danas okončana.

RTRS