I danas brojne osude na navode koji su se pojavili na društvenim mrežama, pojedinim portalima i medijima, da iza smrti Davida Dragičevića stoji sin predsjednice Vlade Željke Cvijanović. Za najviše zvaničnike Srpske sve je konstrukcija jedne “prljave i klevetničke” predizborne kampanje iza koje stoje predsjednici SDS-a i PDP-a. Dok se od navoda na društvenim mrežama ograđuju Vukota Govedarica i Branislav Borenović, pojedini analitičari kažu da je, ipak, riječ o dobro organizovanom i vođenom projektu protiv vlasti.

Da li je i ko je zloupotrebio grupu “Pravda za Davida?” Ko je zaista potpisnik redova koji za ubistvo mladog Banjalučanina optužuje porodicu predsjednice Vlade Željke Cvijanović? U iščekivanju odgovora nadležnih institucija – međusobne optužbe vlasti i opozicije.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik sve je nazvao pokvarenim podmetanjem i konstrukciojm SDS-a i PDP, a sve s ciljem omalovažavanje Željke Cvijanović.

– Pošto se radi o tome da je ovo tendenciozno rađeno kako bi se nanijela politička i ljudska šteta porodici Cvijanović, moram da kažem da iza toga nesumnjivo stoji politikanstvo i politička podmetanja Borenovića i Govedarice. Oni su izbacili ljude iz Čelninca koji su rekli da neće na Trg. To su oni rekli, nisam ja – kaže Dodik.

Branislav Borenović odbacuje optužbe predsjednika Dodika. Kaže da navodi na društvenim mrežama potiču, upravo, iz SNSD-a.

– Nakon svega, vjerujem da su to uradili /Milorad/ Dodik i /Dragan/ Lukač, jer su to ljudi opasnih namjera – kaže Borenović.

Borenovićev komentar je pucanj u prazno, kaže politički analitičar Rajko Vasić, navodeći da je sve ovo školski primjer dobro organizovanog i precizno vođenog projekta. Ocijenio je da su SDS i PDP stranke bez vizije, plana i programa i da su sve karte bacile na ulicu.

– Ne radi se tu o političkoj borbi, jer je “Pravda za Davida” postala glavni Izborni štab SzP. SDS i PDP ne vode uopšte stranačku aktivnost pred izbore. Oni se samo bave “Pravdom za Davida”. To ubacivanje crva sa sinovima premijerke je veoma precizno dozirana stvar – kaže Vasić.

Јaka retorika i prljava predizborna kampanja nije novina na ovim prostorima. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da u svemu postoji granica i da bi uvrede, međusobne optužbe i svađe dva politički suprostavljena bloka, mogli da iskoriste oni koji priželjkuju “potiranje” Republike Srpske koja je izložena mirnodopskoj agresiji.

– U svemu postoji granica. Granica je da se ne prelazi linija direktnog ugožavanja nečijeg života, da se ne ucrtavaju mete, da se niko ne dovodi u poziciju da se ugrozi porodica. Mi ovdje imamo takav slučaj da opozicija koristi slučaj smrti Davida i da je sada meta Željka Cvijanović – ističe Anđelković.

Komentarišući postove koji su se pojavili na društvenim mrežama, SNSD-ov Staša Košarac je rekao da je riječ o bijednim, prizemnim klevetama i prljavoj predizbornoj kampanji onih koji nemaju nikakav program, niti ideju kako da pobijede Željku Cvijanović.

RTRS